друкувати


Використані українськими письменниками гуцульські діалектизми зберуть в одному словнику

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-28 02:00:12

Прикарпатські вчені беруть участь у створенні унікального видання – словника «Гуцульська діалектна лексика в українській художній мові». Про це йшлося на тематичному круглому столі, який відбувся 27 квітня в Коломийському інституті в рамках наукової конференції «Гуцульська діалектна лексика і лексикографія».

За словами директора Інституту українознавства Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доктора філологічних наук, професора Василя Грещука, на сьогоднішній день словника ще немає. Є пробний зошит і є картотека, яка налічує близько 30 тисяч слів і виразів. Втім, вже до грудня цього року вчені мають укласти першу частину словника – до літери «К».

За словами пана Грещука, словник є по-своєму унікальним і не має аналогів ні в Україні, ані у світі. Бо ж на відміну від двох укладених раніше словників гуцульського діалекту, як-от: короткого словника Закревської і виданого у Польщі, а відтак практично недоступного українським дослідникам словника Яніва, він зафіксує гуцульську діалектну лексику так, як вона виражена у художніх творах.

Укладачі очікують, що словником послуговуватимуться найширші верстви населення: від пересічних читачів до студентів та науковців, які вивчають діалекти української мови.

Автор: Сергій БІЛИЙ