друкувати


Вечір-спогад "Доки живе пам'ять…"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-26 03:40:53

25 квітня 2012 року у музеї історії міста Коломиї за сприяння районної та міської влади відбувся вечір-спогад, присвячений 65-м роковинам примусового переселення у 1947 році етнічних українців із південно-східних до інших регіонів Польщі (операція "Вісла") та 67-й річниці депортації українців з території Польщі.

Серед запрошених був присутній заступник голови райдержадміністрації Ярослав Мочернюк.

Відкрив захід народний аматорський хор "Просвіта" виконуючи Гімн України.

Протягом усього заходу аматорські колективи будинку культури с.Раківчик, клубу с.Глибока, МПК "Народний дім" та інші виконували пам’ятні пісні та декламували вірші.

Весь вечір був присвячений спогадам очевидців трагедії та переселенців, які зараз проживають на Коломийщині.

З урочистою промовою виступив голова Коломийського об’єднання українців переселених з Польщі "Відродження" Яжинський Степан Григорович.

Наприкінці усі присутні переглянули фільм про трагічні події 1947 року "Дорога додому".

Наслідки цієї операції очевидно негативні і деструктивні: 150 тис.вигнанців і зруйновані суспільні зв’язки української громадськості у Польщі. Більшість депортованих втратила на завжди землі своїх предків, а з цим усім все, що творить малу батьківщину – зв’язки з родиною, власне середовище.

І хоча такі дати, як операція "Вісла", як багато інших в історії України є трагічними, ми повинні їх пам’ятати для того, щоб більше ніколи не допустити подібного.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА