друкувати


Містеріальне дійство в останній день фестивалю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-10 11:30:29

В останній день театрального фестивалю гуцульським колоритом на полтавській сцені дивували актори Коломийського українського драматичного театру імені І. Озаркевича містерією «Гуцульський рік».

Вистава Коломийського театру стала масштабною яскравою крапкою фестивалю, в якій майже за дві години актори відтворили християнсько-національні традиції та звичаї. Починаючи з показу святкування Різдва Христового, світлої Паски, та, через поховальні традиції, все ж і традиційне весілля справили. Режисеру Дмитру Чибораку, разом із сценографом Миколою Даньком, балетмейстером Мирославою Воротняк та автором музичного оформлення Іваном Николайчуком вдалося створити автентичну атмосферу. Яскравий колорит костюмів, щира українська мова з оригінальною гуцульською говіркою лунала зі сцени природно та по-справжньому. Щирість почуттів акторів не піддавалася сумніву: ось вони сваряться, ось радіють, сумують, жартують, кохають… І все це у круговерті ритуалів, танців, співів. У виставі «Гуцульський рік» професійні голоси акторів-героїв вистави у музичних композиціях звучать чисто та щиро.

У виставі перед глядачами проходить цілий рік: на прикладі історії однієї родини вимальовується типова ситуація, непомітно плине час, один стан героїв перетікає в інший. Одвічні питання вимальовуються на тлі найважливіших віх у житті людини. Відповідно до подій змінюється і поведінка героїв. Кожен з них знає своє місце у цих ритуальних дійствах, вірить, що від злагодженої взаємодії з природою залежить подальше гармонійне життя людини.

Джерело: Vpoltave