друкувати


Кінострічка "Патріарх. Життя Йосипа Сліпого" уже в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-12 12:15:18

Цьогоріч виповнилося 120 років від дня народження визначного українського діяча, Патріарха УГКЦ, кардинала Йосипа Сліпого. У місті прокотилася хвиля урочистостей по вшануванню цієї величної постаті в історії країни, а 8 квітня, на Вербну неділю, коломийців запросили ознайомитися з життям Йосипа Сліпого під час перегляду кінострічки.

Фільм «Патріарх» був створений українською діаспорою та покликаний розповісти правду про роки життя та діяльності ревного християнина. Він провів 18 років у сталінських тюрмах, таборах праці та на Сибіру, де завдяки залізній волі здобув ім’я безстрашного свідка віри. Упродовж двадцяти років Патріарх Йосип намагався активізувати життя Української Греко-Католицької Церкви на Заході. Він заснував Український Католицький університет і збудував Церкву Святої Софії в Римі. Написав багато наукових праць, декотрі мають двадцять томів, - з цими та іншими сторінками з життя кардинала знайомив фільм, привезений представниками «Зарваницької ініціативи». Організація, яка не підтримує жодну політичну силу, проте прагне допомогти партіям змінити теперішній стан в державі на краще. За словами їхнього представника Романа Козака, організація просто творить ініціативу знизу заради добробуту в країні. Тому й недивним виявилося рішення організувати демонстрацію кінострічки для громад різних міст, в тому числі і для жителі Східної України.  

«Червоною лінією цього фільму – є нищення сталінським режимом керівництва Української греко-католицької церкви. Але як бачимо, їм не вдалося реалізувати плани, церква вистояла та продовжила своє існування. Сьогодні я не хочу говорити про велику політику, проте зазначу, що тепер влада йде тим самим шляхом, що й п’ятдесят років тому, намагаючись знищити провідників українського народу. Це небезпечно. Тому якщо ми не ставатимемо на захист нашої держави, такі сценарії почнуть втілювати в життя», - зауважив депутат міської ради Любомир Глушков.

Особливо цікавим цей документальний фільм виявився для греко-католиків, адже містить чимало цінних коментарів різних провідників церкви та їхніх служителів. Сама кінострічка ділиться на дві частини, утворюючи загалом одну лінію – «через терни до зірок». Бо попри страждання та муки, Патріарх віднайшов радість у втіленні своїх мрій щодо розвитку церкви. Проте найголовніша мрія була реалізована тільки після його смерті – відновлення УГКЦ.

- Завдяки великій праці української діаспори фільм вийшов на екрани. Я залишилася під великими враженнями від перегляду. Але дуже хотілося б, щоб поки його продемонструють на Східній Україні, щоб люди з навколишніх сіл теж змогли з ним ознайомитися, аби вони не втрачали віру та не задумувалися над вибором церкви, - поділилася думкою хореограф Дана Демків.

Фільм про Йосипа Сліпого вразив коломийців та пригадав слова Ісуса Христа, звернені до його учнів перед муками на хресті: «Якщо переслідуватимуть мене, то й переслідуватимуть і вас». За глибоку віру та любов до Бога кардинал пройшов тернистий шлях, проте зміг вплинути на розвиток греко-католицької церкви, навіть будучи за кордоном.

- Враження від фільму колосальні, адже я знав Йосипа Сліпого особисто. Людям, які створили цей фільм, і тим, завдяки кому ми сьогодні його переглянули, слова глибокої вдячності. З кінострічкою «Патріарх. Життя Йосипа Сліпого» повинні ознайомитися в кожній українській сімї та наслідувати приклад ревного християнина, - зауважив отець Зиновій Карась.

Мученик за християнську віру Йосип Сліпий, як зазначалось на заході, став титаном духу української нації, пристрасним сповідником віри та прикладом відданого служіння Церкві, її пастві та всім українцям.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК