друкувати


Прикарпатських аграріїв закликають страхуватись

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-06 09:40:10

В Івано-Франківську відбувся навчальний семінар на цю тему страхування у сільському господарстві. Нині від форс-мажорних обставин в області застраховані лише 6 тисяч гектарів посівів.

Це менше одного відсотку від загальної площі ріллі. Водночас сільгоспугіддя є беззахисними від погодніх примх. Град, посуха, сильні морози — це лише невеликий перелік явищ, які можуть знищити урожай.

Експерти низький рівень агрострахування пояснюють нечіткими правилами гри на цьому ринку. Дотепер страховики самостійно визначали умови договорів, і їхні фінансові зобов'язання часто залишалися лише на папері.

Ситуацію має змінити недавно прийнятий Закон Верховної Ради. У ньому визначено, що страхові компанії використовуватимуть стандартні угоди, вони відрізнятимуться лише процентними ставками. А такі послуги зможуть надавали тільки фірми з спеціальними ліцензіями, і які є учасниками Аграрного страхового пулу.

Нині в Україні застраховано менше 5% сільгоспугідь. До прикладу у США і Іспанії цей показник перевищує 60%. Завдяки щойно прийнятому закону, сподіваються експерти, ризики продовольчої безпеки в державі впадуть до мінімуму, а фермерство отримає новий поштовх до розвитку.

Джерело: Радіо «Західний полюс»