друкувати


Дзвенить "Росинка" у піснях

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-28 10:00:22

У творчій світлиці Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася зустріч з народним вокальним ансамблем «Росинка». Колектив віртуозів співу, який створили далекого 1967-го дівчата першого курсу музично-педагогічного факультету Івано-Франківського педінституту, і сьогодні є гордістю краю.

Вперше ансамбль вийшов на сцену 7 березня 1967 року під керівництвом тодішньої студентки-першокурсниці музичного факультету Педагогічного інституту ім. В.Стефаника, а нині професора інституту мистецтв ПНУ ім. В.Стефаника Христини Михайлюк.

Майже 50 талановитих співачок пройшли добру школу в ансамблі, а вже 25 років залишається незмінним сьогоднішній склад колективу — заслужені артисти України доценти Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника — Ольга Молодій, Ірина Жеребецька, Марія Ортинська, Ольга Гриньків-Черсак та концертмейстер — заслужена артистка України Любов Гундер.

Власне на сцені тодішнього Івано-Франківського педагогічного інституту і відбувся перший концерт молодого вокального ансамблю, який розпочався з пісні Б.Антківа на слова М.Петренка «Романе, Романе...», яка принесла великий успіх та славу колективу і назавжди ввійшла до репертуару.Сьогодні «Росинка» виконує ліричні, народні та естрадні пісні, романси, світові хіти. В репертуарі ансамблю пісні Б.Юрківа, Є.Лещук, Д.Циганкова, В.Їжака, І.Фіцаловича. Колектив співпрацює з поетами С.Пушиком, Р.Юзвою, Б.Томенчуком, майстерно виконує «Ave Maria» Баха-Гуно, романси Д.Шостаковича та Д.Січинського.

В арсеналі ансамблю два аудіоальбоми, три грамплатівки і чотири музичні видання. «Укркінохроніка» зняла про колектив повнометражний фільм «Дзвенить «Росинка» у піснях». Та найбільш знаковими є участь співачок у зйомках музичних фільмів — «Телеграми, телеграми», «Верховино, світку ти наш», «Де Черемоша хвилі плинуть» та найвідомішого — «Червона рута». Прикарпатський ансамбль «Росинка» співав із Володимиром Івасюком, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем, Софією Ротару.

На творчому вечорі в бібліотеці звучало багато вокальних творів, зокрема на слова нашого земляка Степана Пушика, який залишається протягом багатьох років шанувальником «Росинки» і співавтором багатьох їхніх творів, як-от пісень «Росинка», «Шумить пшениця», «Музика журилася», «Течія». Відбулася і прем’єра пісні на слова Василя Стецика, батька Любові Гундер, «Вже минули дні». Лунали також пісні на слова Богдана Томенчука, «Не сумуй за веснами», «Лише удвох» на слова Неоніли Стефурак, пісенні твори на слова світлої пам’яті Ярослава Дорошенка. Зачарувала аудиторію пісня Анатолія Кос-Анатольського «Зоряна ніч».

Поміж музичними номерами вишуканих жінок і блискучих вокалісток вітали гості вечора. Богдан Томенчук, зокрема сказав: «Коли Бог одним дає таланти, то іншим дає збільшуване скло», а Роман Андріяшко висловився коротко: «Неперевершені, безцінні, легендарні...»

1978 року колективу присвоєно звання народного, а в 1998-му «Росинка» стала лауреатом першої премії імені Василя Стефаника. Та найбільшим досягненням колективу є його незмінна популярність і виконавська довершеність, котрі приносять справжню насолоду слухачам.