друкувати


Буковель вже відвідало більше 1000 коломиян

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-21 01:15:13

"Буковель" – справжній рай для лижників, сноубордистів і тих, хто просто приїхав відпочити всією родиною. Напевно, кожен, хто мріє про відпустку, обов’язково у перелік своїх бажань поряд з пекучим сонцем Єгипту і романтичною Венецією включає Буковель. Справді, за рівнем комфортності Буковель можна поставити вище, ніж словацькі чи польські курорти.

Буковель спроектований як хороший європейський курорт - є центр, від якого розходяться підйомники. При цьому протяжність трас зростає з кожним роком.

Гірськолижний комплекс "Буковель" без перебільшень можна назвати найкращим гірськолижним курортом України. Свою назву він отримав від гори Буковель, у підніжжя якої, власне, і розташований. Три гори - Буковель, Чорна Клева, Довга - з усіх боків закривають курорт від холодних зимових вітрів, що створює комфортні умови для катання на гірських лижах. Схили, на яких прокладені лижні траси, обладнані сніговими гарматами і захищені від прямого попадання сонця.

Гірськолижні траси на зимовому курорті "Буковель" мають протяжність близько 50 км, різні за рівнем складності і радують як новачків, так і професійних гірськолижників. Траси широкі, різноманітні за складністю: 13 синіх, 41 червона і 7 чорних. Всі вони з'єднані між собою. Є освітлені траси і для вечірнього катання.

Звісно, відпочинок на "Буковелі" може собі дозволити не кожен. Студенти зазвичай відкладають кошти зі стипендії, а ті, хто має власні сім’ї, відпустку планують заздалегідь. День-два такої релаксації у горах – і ти повен сил повертаєшся до шумного міста. Тому молодіжний благодійний фонд "Заради добра", який уже більше року діє у Коломиї, звернувся до керівництва курорту з проханням надати нашим мешканцям безкоштовні абонементи.

Олександр Шевченко, директор "Буковелю", підтримав ідею і подарував аж цілих два місяці справжнього раю. Отож уже від початку березня з Коломиї почав курсувати автобус, який доставляє усіх охочих насолодитися зимовим відпочинком до "Буковелю". Все, що потрібно для екскурсії – попередній запис. Шоломи, сноуборди, прокат лиж, денні абонементи для катання видають на місці.

Студент Денис Угорчук зізнається чесно: коли директор фонду Андрій Волощук сказав, що вони їдуть на "Буковель" повністю безкоштовно, то спочатку не повірив.

- Рівень, на якому працює фонд, зокрема, і дана поїздка, заслуговує оплесків стоячи, - каже хлопець. - Коли ми приїхали, то кожного екіпірували із ніг до голови. Також були інструктори, які працювали з новачками. І коли нам вручили скі-паси, то стало стало справді гаряче. Після першої траси я зрозумів, що це найкращий день цієї зими. Коли ми вже виїжджали, Андрій запитав: "Ну як тобі?". Я обняв його і сказав: "Я люблю тебе, чувак, і Олександра Шевченка також!".

Шістнадцятирічний Захар Гребенюк розповідає, що не міг собі дозволити такий відпочинок.

- Про те, що хтось мені подарує такий день на Буковелі, навіть і не мріяв, - ділиться емоціями. - Поїздка дуже сподобалась ! Спочатку нас у автобусі напоїли чаєм, а тоді ми пішли підкорювати траси. І хоча на лижі взагалі стали вперше, це не завадило кататися на трасі для досвідчених. Так, падіння були, проте вони не зрівняються з тими емоціями, які відчуваєш на швидкості .

Для відпочиваючих на території гірськолижного комплексу Буковель працюють пункти прокату спорядження, обладнані камерами зберігання, роздягальнями, душовими, санвузлами, skі-сервісних центрами. А для туристів, які вперше вибралися на гірськолижний відпочинок, діє висококваліфікована лижна школа, де кожен знайде для себе відповідну групу і курс навчання

Роман Березовський на Буковель приїхав відпочивати вперше, але на лижах почувається доволі впевнено.

­ - До цього часу не був любителем катання на лижах, але після Буковелю став ним, - сміється хлопець. – Першою пішов підкорювати чотирнадцяту трасу, хоча вона доволі стрімка. Чотирнадцята по праву вважається найскладнішою з синіх, а у деяких місцях її легко можна назвати червоною. Але найскладнішою частиною чотирнадцятої траси є її початок. Різкий схил не тільки “повертає” під доволі гострим кутом, але й подекуди покритий шаром льоду, накатаного численними лижниками. Звісно, не обійшлося без падінь, але вони, напевно, входять у програму кожного початківця. Загалом катався на трасах понад п’ять годин.

Також тут працюють інструктори зі сноубордингу. Є і дитячий майданчик - найкраще місце для юних "майбутніх лижників". Майданчик обладнаний мультиліфтом. Всі гірськолижні спуски на курорті "Буковель" оснащені системами безпеки і щодня вирівнюються ратраками.

Взагалі Буковель спочатку був спроектований як лижний курорт. Але з 2008 року Буковель почав розвиватися як лікувальний і бальнеологічний центр. Тепер "Буковель" пропонує не тільки катання, але і лікування для людей з проблемами опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту і сечовивідних шляхів. На території курорту відкриті бювет мінеральних вод "Буковельська 1" та"Буковельська 2" (за характеристиками та складом схожі на "Нафтусю"), а також спа-центри - оздоровчий і медичний.

Курорт активно розвивається, велика частина існуючих будівель, доріг і трас зведена в 2005-2011 роках. В останніроки активно розвивалася саме інфраструктура: побудовані два багатоповерхових паркінга, додаткова дорога Яблуниця, Буковель, розширено готельні комплекси на території курорту.

Тридцятирічний снятинець Василь Кулик впевнений, що дана поїздка - найкращий відпочинок за останні кілька років.

- Подорож на карпатські схили принесла стільки драйву, енергії і задоволення, що після дня активного катання зовсім не хотілося повертатися, - каже він.

Поряд з традиційним катанням на території туристичного комплексу "Буковель" обладнана спеціальна територія з різноманітними фігурами для катання – сноупарк для джиббінгу.

Парк підходить і початківцям, і сноубордистам та лижникам зі стажем. Початківців інструктори навчать катанню на гірських лижах чи сноуборді, а тим хто катається – покажуть майстер-класи по джиббінгу.

Однією з розважальних родзинок є прогулянка на собачих упряжках, яка пропонується вперше на Україні. Разом з їздовими собаками породи "сибірські хаскі" ви здійсните міні-подорож лісовими стежками, а також випробуєте себе в ролі погонича собак. Для любителів адреналіну "Буковель" пропонує прокат квадроциклів і зорб. Остання розвага набирає все більшої популярності серед відчайдухів та мисливців за емоціями. Уявіть собі величезну прозору кулю… Її штовхають з гірки, вона котиться вниз, а людина всередині кричить від адреналіну.

Весело провести час і посмакувати гуцульською кухнею допоможе і великий вибір ресторанів, кафе, піцерій, колиб на території комплексу. Панорамні бари розташовані на вершинах трьох гір. Наприклад, Ігор Бачинський і Роман Лукінчук, які також скористалися шансом вперше потрапити на "Буковель", на лижі стати так і не наважились. Попри це нарозважались досхочу. Так, тут пропонують також катання на снігоходах, лижні вертолітні тури, льодовий каток, хокей, дитячий парк атракціонів. А якщо ви хочете одразу розповісти друзям про свій відпочинок, продемонструвати фото чи щойно відзняте відео, то у цьому вам допоможе Wi-Fi.

Молодіжний благодійний фонд "Заради добра" висловлює щиру вдячність директорові гірськолижного курорту "Буковель" за надані безкоштовні абонементи і прокат спорядження.

Автор: Оксана РОМАНЕНЧУК