друкувати


У Львові змагаються найсильніші спортсмени-гирьовикі українського війська

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-15 02:15:23

Рік фізичної підготовки і спорту, який триває зараз у Збройних Силах України є надзвичайно багатим на різноманітні спортивні події.

Зокрема, 15 березня у Львові на базі Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного стартував чемпіонат Збройних Сил України з гирьового спорту, та чемпіонат з гирьового спорту Сухопутних військ. Для у часті у цьому заході з’їхалося понад 90 найсильніших спортсменів з Сухопутних військ, Повітряних та Військово-морських сил, щоби у запеклій боротьбі відстоювати честь своїх підрозділів.

Змагання триватимуть два дні. А переможці отримають право у складі збірної команди представляти Збройні Сили України на спартакіаді збройних сил СНД, яка відбудеться у жовтні поточного року в Казахстані у місті Астана.

Урочисте відкриття чемпіонату відбулося у спортивному залі Академії. Почесне право підняти прапор змагань було надано минулорічним чемпіонам, військовослужбовцям Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова Національного авіаційного університету заслуженим майстрам спорту майорам Костянтину та Василю Пронтенкам. Також, відкриття змагань співпало ще з однією урочистою подією: начальник фізичної підготовки командування СВ ЗС України полковник Ігор Шлямар, від імені командувача Сухопутних військ нагородив іменним годинником та грамотою працівника Збройних Сил полковника запасу Бориса Климовича. Борис Володимирович понад 25 років віддав справі підготовки армійських спортсменів. Й навіть залишивши дійсну військову службу продовжує передавати свій досвід майбутнім офіцерам-сухопутникам.

– Військо завжди славилося своїми богатирями. Гирьовий спорт – це органічне поєднання сили та витривалості. Сподіваюсь, що змагання будуть динамічними та захопливими. – звернувся до учасників змагань перший заступник начальника Академії Сухопутних військ полковник Ігор Гордійчук.

За дотриманням правил під час чемпіонату спостерігала колегія, що складалася з шести суддів національної та міжнародної категорії. Про це повідомив головний суддя змагань підполковник Сергій Романчук.

З його слів, основні претенденти на призові місця це команди 13 армійського корпусу, Військово-морських сил та Повітряного командування «Центр». Адже у їхньому складі виступатимуть такі відомі армійські спортсмени-гирьовики, як вже згадані брати Пронтенки. Зокрема за 13-й армійський корпус виступає майстер спорту міжнародного класу старший лейтенант Руслан Какура. А спортивну славу авіаторів відстоюватиме майстер спорту міжнародного класу майор Ростислав Куцевол з Харківського університету Повітряний Сил імені Івана Кожедуба.

Першими на помости вийшли спортсмени вагової категорії до 70 кілограмів. Серед прогнозованих найкращих результатів – виступ старшого лейтенанта Руслана Какури. Офіцери виконав 108 підйомів двох 24-х кілограмових снаряди. А от серед гирьовиків-дебютантів особливо вразив виступ курсанта 3-го курсу Академії військово-морських сил ЗС України ім. П.С.Нахимова Олексія Мартюка. Хлопець почав займатися гирьовим спортом лише рік тому і має 3-й спортивний розряд. Однак його результат на змаганнях – 91 підйом надає йому право сподіватися здобути ранг кандидата у майстри спорту та увійти у трійку найсильніших.

– Правила присвоєння спортивних звань дозволяють під час цього чемпіонату атестувати спортсменів за їхніми результатами та присвоювати їм категорії до кандидата у майстри спорту включно. – повідомив головний суддя змагань підполковник Сергій Романчук.

Після свого виступу майбутній морський офіцер Олексій Мартюк розповів, що до занять гирьовим спортом його спонукало захоплення одним з видів єдиноборств. Для того, щоби досягти значних спортивних результатів юнак тренується тричі на тиждень та дотримується спеціального режиму харчування.

– Тренування мають бути систематичними. Потрібно виконувати вправи на силу та витривалість. А дієта спортсмена-гирьовика має бути збагачена продуктами що містять білок та вуглеводи. І, звичайно ж, необхідно дотримуватись режиму для: добре висипатись. Якщо цей комплекс виконувати, то позитивні результати неодмінно будуть. – говорить він.

Чемпіонат ЗС України з гирьового спорту триватиме два дні. Нагородження переможців та визначення складу збірної ЗС України, яка поїде на спартакіаду до Казахстану відбудеться у п’ятницю 16 березня.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)