друкувати


Карпати збираються перетворити на суцільні електростанції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-15 04:00:02

На невеличких гірських річках Карпат збираються збудувати понад півтисячі малих гідроелектростанцій, йдеться в сюжеті ТСН.

Щоби захистити гори на акції протесту люди вийшли по всій Україні.

Запевняють, що масштабне будівництво принесе загибель рідкісним видам тварин і рослин, зіпсує життя місцевим жителям і віджене з регіону туристів.

Одне із селищ-жертв - Дземброня у Прикарпатті. У мальовничій гірській місцині трохи більше сотні подвір'їв. Усі 245 його жителів здебільшого виживають завдяки туристам.

Однак основний заробіток, опинився під загрозою - туристи не хочуть їхати в Дземброню, бо не хочуть дивитися на труби.

Місцеві побоюються, що зникне не лише робота, а й сама річка. На громадських слуханнях верховинці проголосували проти такого сусідства. Нині роботи призупинено. Однак чи надовго ніхто не знає.

Таких гідроелектростанцій, за даними екологів-активістів, по всьому західному регіону мають збудувати півтисячі. Вони мають урятувати країну від енергозалежності.

"Всі Карпати перетворяться тупо на електростанцію. Карпати це не якийсь дикий край в якому немає струму. Струм в Україні є. Сказати, що Україні потрібна хоча б ще одна додаткова ГЕС - це безглуздо", - впевнений еколог Олексій Василюк.

У Закарпатті, де планують найбільшу кількість ГЕС - 330 - люди взагалі переживають за своє життя.

Однак у Мінпаливенерго від будівництва станцій відкараскались.

"На сьогодні Мінпалевенергетики не є замовником чи координатором будівництва малих гідроелектростанцій", - запевнив заступник керівника управління Міненерговугілля Віталій Коваленко.

Будівництва розгортають за приватні гроші. Дозволи на кожне давали місцеві адміністрації. Там не заперечують - було таке та не в такій кількості.

"Немає генплану, немає в такій кількості. Зараз три розробляється проекти, будувати будуть там, де дозволять екологи", - каже заступник голови Івано-Франківської ОДА Руслан Гусак.

Однак активісти непохитні і впевнені, що будувати ГЕС у Карпатах не можна взагалі. На захист Карпат вони обіцяють підняти ледь не всю Україну.