друкувати


Німецькі фахівці навчатимуть прикарпатських сільських голів "роздержавлювати державу"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-03-14 09:40:55

«Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області». Таку назву має новий довгостроковий проект із залучення інституцій громадянського суспільства до керування справами громад, який стартував сьогодні на Прикарпатті.

Ініціатором проекту виступило керівництво Обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій за підтримки Фонду Ганса Зайделя та Державного міністерства внутрішніх справ Баварії, ФРН.

Метою проекту його організатори визначили сприяння формуванню осередків громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Прикарпаття через активізацію участі громадян у розвитку місцевого самоврядування шляхом започаткування місцевих ініціатив соціального, культурного, спортивно-масового і т.п. характеру та втілення проектів розвитку місцевого самоврядування на відповідних територіях за участю жителів сіл і селищ, використовуючи німецький досвід залучення громадськості до участі у суспільних ініціативах.

Перший настановчий семінар проекту відкрив 13 березня керуючий справами апарату Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук. До участі в ньому організатори зібрали 40 молодих чиновників органів місцевого самоврядування сіл та селищ – членів об’єднаних у Профспілковій асоціації молодих селищних і сільських голів Прикарпаття, яких референт Фонду Г.Зайделя доктор Юрген Вальхсхьофер – багаторічний бургомістр міста Дінкенсбюль у Баварії – та інші фахівці знайомлять з досвідом залучення громадськості до вирішення проблем місцевого розвитку у ФРН вчать розробляти місцеві ініціативи і проекти їх реалізації у своїх громадах.

«Про громадянське суспільство сьогодні більше говорять, ніж роблять, - прокоментував актуальність проекту пан Скрипничук, - це залучення недержавних організацій до керування державою. По суті це роздержавлення держави. У нас громада сьогодні відділена від роботи сільських рад та сільських голів. Залоучення недержавних громадських організацій до цього процесу дасть певний позитивний поштовх. Проект є важливим тим, що він дасть змогу оцінити, подивитись досвід Центральної Європи, насамперед Німецької держави і на його основі знизити відповідальність влади за непопулярні рішення».

Зі слів керуючого справами облради, Обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій співпрацює з Фондом Г.Зайделя вже не перший рік, проте це перший їх спільний довгостроковий проект. Він не обмежується лише настановчим семінаром, який відбувається протягом 13-14 березня, а триватиме до грудня місяця. За цей час учасники проекту, поділені на групи по 5-6 осіб візьмуть участь у цілій низці семінарів, в тому числі і виїзних заняттях, що відбуватимуться на території так званих базових сільських і селищних рад. Крім того, група, яка виявиться найкращою в ході занять, отримає можливість відвідати Німеччину, де на місці ознайомитись з практикою співпраці німецького громадянського суспільства з місцевим самоврядуванням.

Автор: Сергій БІЛИЙ