друкувати


Якщо ви запідозрили шахрайські дії стосовно вас, одразу звертайтеся до міліції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-27 05:00:48

Останнім часом по всій державі, а віднедавна й у Івано-Франківській області, набув поширення спосіб обману довірливих громадян шляхом повідомлення їм про подію, яка насправді не відбувалася.

Сценарій шахрайства доволі простий: невідомі «доброзичливці» з незнайомого вам номера мобільного телефону або частіше з прихованого номера телефонують і повідомляють про те, що хтось з ваших родичів чи близьких людей потрапив у прикру ситуацію. Це може бути дорожньо-транспортна пригода чи інша історія, внаслідок якої у родича з’явилися проблеми з правоохоронцями. Що характерно, невідомий або називається працівником міліції, який хоче допомогти вашому родичеві у скрутній ситуації, або людиною, яка має можливість владнати непорозуміння з міліцією. Далі вам пропонують негайно перерахувати певну суму грошей на мобільний рахунок чи на банківський рахунок. Слід враховувати, що аферисти використовують психологічні аспекти впливу на жертву обману, не даючи їй отямитися.

У деяких регіонах України зафіксовано випадки, коли розгублена жертва афери посеред ночі поспіхом виконувала «умови» анонімного «доброзичливця», перераховуючи значні суми грошей на мобільний рахунок невідомого абонента.

На щастя, в Івано-Франківській області не зафіксовано таких випадків, принаймні заяв про це не надходило. Водночас громадяни зверталися в міліцію з повідомленнями про те, що у такий спосіб їх намагалися обманути.

Аби не потрапити на гачок телефонних шахраїв, міліція настійливо рекомендує громадянам у жодному разі не реагувати на повідомлення та дзвінки сумнівного характеру, що надходять з незнайомих номерів. Якщо вам зателефонували з пропозицією допомогти, постарайтеся спочатку дізнатися й записати дані особи, яка назвалася міліціонером. Водночас можете спробувати зв’язатися з родичем, який «потрапив у біду», або ж людям, яким ви довіряєте і як б змогли перевірити отриману інформацію. Якщо ж це не вдалося, то обов’язково зателефонуйте до міліції. Дізнайтеся, чи доставлявся ваш родич до відділку міліції, перевірте – чи працює там людина з прізвищем, яким інколи може назватися невідомий «доброзичливець». Наголошуємо, що у будь-якому випадку не варто переказувати гроші на рахунки шахраїв. Треба розуміти, що як тільки ви це зробите, зловмисники позбуваються і сім-картки, і телефону, з якого вони робили дзвінок.

Сутність цих афер полягає в тому, що задокументувати факт передачі грошей практично неможливо, адже гроші перераховуються у безконтактний спосіб в той час, коли шахрай може знаходитися в сотнях кілометрів від уявної події. Будьте уважні також до номерів, з яких вам телефонують від імені мобільного оператора. Якщо ви запідозрили шахрайські дії стосовно вас, одразу звертайтеся до міліції.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області