друкувати


Заробітчани Івано-Франківщини — минуле і сьогодення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-21 03:15:16

Народні депутати, представники органів влади, політичних партій і громадських організацій, науковці, соціальні працівники взяли участь у науково-практичному семінарі «Заробітчани Івано-Франківщини — минуле і сьогодення», який відбувся в Івано-Франківську.

У кожного з нас серед наших рідних і знайомих є ті, хто у пошуках заробітку і кращої долі поїхав за кордон. Коли повернуться, якщо повернуться, чи легко буде їм адаптуватися, скільки українців у світах, гіркі реалії українського заробітчанства — далеко не повний перелік питань для дискусії. Почнемо з того, що точної статистики (і це зрозуміло) — скільки ж нас у світах — нема.

За словами голови Української Всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, українська діаспора за кордоном сягає 20-30 млн. чоловік, реальну ж цифру заробітчан називають близько 3 млн. чоловік. Хоча співвідношення між офіційною та неофіційною статистикою 1:2 чи 1:3. Як прозвучало на семінарі, "шалена кількість українців асимілюється".

Учасники семінару розробили рекомендації для різних суб’єктів державної влади: Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради щодо регулювання процесів виїзду громадян в трудову міграцію і переселення в Україні мігрантів з країн Азії та Африки, обмеження їх негативного впливу, збереження ідентичності української спільноти за межами України.

Тож серед пропозицій семінару: прийняття Стратегії регулювання процесів міграції, створення окремого державного органу по роботі з закордонним українством і трудовою міграцією, прийняття державної програми співпраці з закордонним українцями (попередня уже в минулому році не фінансувалася), розробка комплексної програми сприяння поверненню громадян України, які перебувають за кордоном, на батьківщину.

Голова обласної ради Олександр Сич повідомив, що на Прикарпатті розробляється Програма сприяння трудовим емігрантам. Хоча є усвідомлення: далеко не всі повернуться на Україну з далеких світів.

Михайло Ратушний, Олександр Сич:

Такі науково-практичні семінари вже проходили у Тернополі і Кремінці. І важливо усвідомити: про повернення українців із далеких світів, про їх реабілітацію і адаптацію повинні дбати і держава, і органи влади, і церква, і громадські організації.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК