друкувати


Івано-Франківськ дізнався про кохання по-лемківськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-21 10:00:02

Кохання по-лемківськи представили днями івано-франківській публіці дослідники культури лемків Анна Кирпан та Орест Шухнот.

Йдеться про тематичний вечір, присвячений історії та традиціям лемківських народних гулянь – так званих «вечурок», – який з успіхом відбувся в неділю у приміщенні одного з читальних залів Обласної наукової бібліотеки ім. Івана Франка.

«Чому саме кохання по-лемківськи? – коментує захід пані Кирпан, – Адже здавалось би: кохання всюди однакове. Але ж у кожного народу є своя ментальність і вона виявляється всюди, навіть у коханні».

Зі слів дослідниці, вона не випадково обрала для проведення свята саме цей період.

«То час найбільших забав на Галичині, – пояснює жінка, – «пущання» – останній тиждень перед постом – веселий час, коли роботи було мало і було більше часу на гуляння, кохання і навіть весілля». При цьому найпопулярнішим видом гуляння, як вже названі вечорниці-«вечурки».

Як стверджує А.Кирпан, «вечурки» відігравали роль таких собі молодіжних клубів.

«Ви знаєте, що таке, наприклад, прясти? – говорить пані Анна, – Я колись пробувала – дуже нудне заняття. А коли збирали разом на вечурках, під анекдоти жарти, то і прясти було веселіше. На вечурках молоді люди зазвичай знайомились – у якійсь природній обстановці».

При цьому характерним для таких гулянь була, зі слів дослідниці, висока моральна їх культура: дуріли багато, але ніколи не переходили межі.

На святі прозвучали народні лемківські пісні, вірші, а крім того, були презентовані книги, присвячені розмаїттю лемківських культурних традицій.

Автор: Сергій БІЛИЙ