друкувати


Лісівники дбають про лісову звірину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-09 12:00:56

Цьогоріч зима хоч і спізнилась, але, наступивши, далася в знаки сповна. Прикарпаття занесло снігом і вже кілька тижнів стовпчик термометра не піднімається вище -20°С, а час від часу сягає й 30-35 нижче нуля.

Від раптового настання сильних морозів страждають не лише люди, що вже встигли звикнути до теплої зими, а й мешканці лісів області. Звірині зимування дається нелегко, адже ослаблені відсутністю харчу та вітамінів, вони особливо схильні простуджуватися, хворіти та помирати. Для підтримання популяції тварин у лісах Івано-Франківщини лісівники докладають чимало зусиль. На території вольєрних господарств, мисливських угідь і, загалом, лісфонду державних підприємств Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства встановлено сотні годівниць та підгодівельних майданчиків. Щодня лісівники розвозять сіно та зерно до цих місць і дикі свині, олені, косулі та інші представники лісової фауни приходять сюди поживитися.

- Ми обов’язково залишаємо брикети солі біля кожної годівниці, - розповідає Мирослав Ткач мисливствознавець ДП «Коломийське лісове господарство», - адже мінеральне підгодовування вкрай необхідне звірині в цю пору року. Коли зима дуже сніжна та морозна, ризик скорочення поголів’я особливо великий. На території лісового фонду нашого підприємства встановлено 35 годівниць для підгодівлі диких кіз, 80 солонців і 22 майданчики для підгодівлі диких свиней. До цієї зими ми теж ретельно підготувалися – заготовили 800 спеціальних кормових віників, 17 тон сіна та щодня згодовуємо лісовим жителям понад 150 кг зерна. У безморозний період раціон підгодівлі включає також і різноманітні коренеплоди – лісівники заготовлюють картоплю, моркву, кормовий буряк та ін. Можна сміливо стверджувати, що загальна кількість звірини у наших лісах цього року зросла 20%.

Окрім голоду, лісівникам доводиться захищати звірів і від страшнішої небезпеки - браконьєрів. Місця підгодівель влаштовують максимально заховано у лісовій гущавині й ретельно стежать за тим, щоб скупчення тварин не приваблювали мисливців поза законом. Вже з початку 2012 року єгерською службою мисливських господарств області було виявлено 25 випадків порушення правил полювання.

Джерело: Прес-служба Івано-Франківського ОУЛМГ