друкувати


Пічне опалення не пробачає легковажності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-08 04:56:17

Через суттєве зниження температур на Прикарпатті різко збільшилася кількість пожеж, спричинених порушенням або незнанням громадянами правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням, газовими та електрообігрівальними приладами. Люди забувають, що при невмілому чи недбалому поводженні вогонь здатен завдати чималого лиха.

З початку року на території Івано-Франківщини через порушення правил безпеки під час експлуатації печей виникло близько тридцяти пожеж. Когось підвела стара піч, хтось вчасно не прочистив димохід чи залишив без нагляду електрокамін.

Нагадуємо, що забороняється залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям, користуватися печами, які мають тріщини, розміщувати паливо, інші займисті речовини та матеріали безпосередньо перед пічним отвором, застосовувати для розпалювання горючі рідини, закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо. Перед початком опалювального сезону піч слід перевірити, а за необхідності – прочистити димар. Взагалі огляд стану печей і димоходів необхідно здійснювати не менше двох разів на рік.

Надзвичайно небезпечним для людей є чадний газ. Він не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. В результаті горіння чадний газ потрапляє до закритого приміщення, якщо погано працює вентиляція, забитий димар, несправна опалювальна чи водонагрівальна техніка. Чадний газ має підступну дію: потрапляючи у кров, він сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень по організму. Людина гине.

Основні ознаки отруєння чадним газом - погіршення світлової та кольорової чутливості зору, запаморочення, нудота, задуха, сплутаність свідомості.

Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області вкотре звертається до мешканців краю: будьте обережні при використанні пічного опалення, адже іноді легковажність та недбалість можуть мати жахливі наслідки!

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області