друкувати


Галицький бал на Стрітення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-02-02 09:00:59

В традиціях галицької аристократії проводити бали взимку, а відтак цьогорічний студентський Галицький бал відбудеться не восени, як раніше, а на саме 15 лютого.

Про це повідомила вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську незмінний режисер Галицького балу Лілія Борисевич.

З її слів, риючись в архівних хроніках організатори балу дійшли висновку, що саме взимку в минулі століття у панських салонах Галичини відбувались в переважній більшості бали та прийоми, тому, щоб не порушувати традиції, було вирішено перенести свято краси і танцю саме на зиму і не просто на зиму, а на день, коли український народ відзначає давнє християнське свято Стрітення – час, коли зима зустрічається з весною. До того ж цей час майже співпадає з прекрасним святом закоханих – Днем святого Валентина.

Отже нова дата проведення балу особлива. А отже і сам бал цьогоріч має бути особливим. І, як стверджує пані Борисевич, так воно і буде. Першою особливістю, зі слів режисера заходу, буде той факт, що він вперше в історії пройде під патронатом голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. Одночасно традиційно вже підтримку заходу надаватиме його багатолітній покровитель – Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус.

Традиційно родзинкою балу стануть танцювальні майстер-класи у виконанні визнаних майстрів танцю, як-от: Влада Ями, Вадима Писарєва та місцевого танцювального профі, за сумісництвом танцмейстером балу Василя Шеремети.

Крім того, до уваги численних гостей (організатори розраховують, що їх буде не менше 500) будуть музичні номери у виконанні співачки Оксани Романюк, чемпіонки світу з танцювального шоу Ілони Федорко, вокалістів Інституту мистецтв. Крім того, на балу плануються покази весільних суконь від салону «Наречена» та однієї з колекцій одягу в етнічному стилі відомих на Прикарпатті дизайнерів Наталії та Олександра Урсуляків.

Музичне ж оформлення балу незмінно забезпечуватиме Муніципальний оркестр.

Як стверджує пані Борисевич, Галицький бал має стати гарною ілюстрацією української культури, «яка охоплює не тільки культуру етнічну, а й вишукану, елітарну культуру».

Потрапити на бал гості, як і раніше, зможуть за запрошеннями, які цьогоріч коштуватимуть у студентських сенатах прикарпатських вишів 200 гривень, та за умов суворого дотримання дрес-коду: довга бальна сукня для жінок та костюм, фрак чи смокінг для чоловіків.

Автор: Сергій БІЛИЙ