друкувати


Вільний доступ до публічної інформації гарантуватиме Хартія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-27 11:00:11

Право знати є невід’ємним правом кожного; інформація, якою володіє посадова особа, має бути доступна всім (крім чітко окреслених в законі випадків); інформація про бюджетні видатки має бути максимально відритою, а приватне життя публічної особи має бути більш відкритим.

Такими є ключові положення Хартії про сприяння в реалізації Закону України «Про доступ до публічної інформації», яку підписали днями заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, заступник голови обласної ради Василь Гладій, керівник громадської організації «Центр політичних студій і аналітики» Віктор Таран, представники прикарпатських структур «третього сектору», навчальних закладів та засобів масової інформації.

Підписання Хартії стало вінцем проведення дводенного семінару, під час якого близько 80 посадових осіб прикарпатських органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідальних за забезпечення доступу до публічної інформації отримали знання і навички щодо роботи з інформаційними запитами та іншу корисну інформацію.

Такий семінар, як стверджує Віктор Таран, є вже дев’ятим з числа подібних заходів, що проводяться очолюваною ним установою в різних областях України. При цьому громадський діяч зізнався, що не всі владні структури в Україні погодились підписати таку Хартію.

Автор: Сергій БІЛИЙ