друкувати


Металеві конструкції для модульних дамб мають виготовлятися на території Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-24 02:00:59

Минулої п'ятниці після завершення підсумкової наради щодо роботи обласних підрозділів МНС Івано-Франківщини за 2011 рік, що проходила за участю голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, відбулася «презентація на місці» модульних розбірних дамб проти паводків і повеней, запропонованих для використання на Прикарпатті румунським ТОВ «Ітеко».

Дамби складаються з розбірних металевих секцій висотою півтора метра. За інформацією розробників, вони витримують навантаження у 3 тонни. 15 осіб можуть скласти кілометр модульної дамби протягом восьми годин. Румунські дамби легкі в обслуговуванні, не шкодять навколишньому середовищу і зберігаються понад 10 років.

«Така система корисна, особливо вона врятує ситуацію при плавному підйомі води, – зазначив, оглядаючи конструкції, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – Коли є загроза підтоплення, стали – зробили і захистили цілі квартали і населені пункти».

Модульні дамби, як розповів заступник мера Бая-Маре, інженер за фахом, Дмитро Матей, пройшли «бойове хрещення» під час масштабної повені у Румунії в 2005 році. «Чотири роки розробляли такий проект, – сказав присутнім на презентації представник румунської сторони. – Він виявився найпростішим, таким, що може застосовуватися швидко і з малими витратами».

Михайло Вишиванюк дав завдання головам сільських рад, населені пункти яких знаходяться поблизу річок, ознайомитися з модульними дамбами і «визначитися з потребою у них». Плануючи на майбутнє співпрацю з румунами, голова облдержадміністрації зазначив, що металеві конструкції для модульних дамб можуть виготовлятися на території області самими прикарпатцями.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА