друкувати


"Від Франка до молока, і далі…"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-01-23 01:00:17

У творчих колах України існує така собі невеличка майстерня «Аґрафка».

Це творчий світ львівського подружжя Романи Романишин та Андрія Лесіва, які про себе кажуть так: «Разом в роботі й разом у житті. Живуть та працюють у Львові, а Львів живе в них. В їхній майстерні багато книг, живопису й кави. Люблять те, що творять, захоплюються кожною новою ідеєю та втілюють її в нову найулюбленішу форму».

Романа та Андрій займаються книжковим проектуванням, ілюстрацією, створенням мистецьких книг та артбуків. Починаючи від 2004 р., у своєму доробку мають понад 50 книг, серед яких прозові та поетичні твори відомих авторів і класиків української та світової літератури, оригінальні ілюстровані книжки для дітей та авторські артбуки. «Аґрафка», за словами Андрія Лесіва, малює рукою Романи, за ним – технічне опрацювання, ідеї – спільні, але вони розуміють одне одного з півслова, тому й легко працювати разом.

У Музеї творчий і родинний тандем представив найцікавіші авторські напрацювання, першим з яких став проект «Зів'яле листя» Івана Франка.  Оригінальні рукописи письменника автори поєднали зі світлинами його сучасниць та старими гравюрами в дусі минулої епохи. Натомість «Три перстені» Богдана-Ігоря Антонича проілюстрували сучасними «зістареними» фотографіями та фрагментами рукописів письменника, які Романа та Андрій відшукали в архівах. Серед поважного доробку молодих авторів – антологія 100 українських поетів ХХ століття «Чорне і червоне» та 100 українських поеток ХХ сторіччя «Червоне і чорне», оформлене осучасненими етномотивами.

Створюють автори й не звичні для загалу артбуки, які інколи не схожі на книжки, а радше є твором мистецтва. Власне, поезії івано-франківської поетеси Анни Середи автори видали єдиним примірником на дере'яних дощечках-листах у футлярі, схожому на бандероль, а з чайних пакетиків створили ексклюзивний календар «Валізка вражень».

Мальовані історії в етностилі «Про молоко» - зі стилізацією наскельних малюнків – без жодного тексту нагадують кожному важливість цього продукту в житті людини. Ця книжка буде цікава не тільки дітям, а й дорослим, як, зрештою, й відомі всім «Рукавичка», яка вже встигла отримати кілька українських і міжнародних нагород, і загальновідома «Ріпка», що незабаром вийде в дуже оновленому варіанті…

Завершилася презентація традиційно для таких заходів – придбанням книжок з авторськими автографами.

Автор: Оксана ЯСІНСЬКА
Джерело: Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття