друкувати


Різдвяна виставка в заповіднику "Давній Галич"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-28 02:00:51

Напередодні Новорічно-Різдвяних свят у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася виставка робіт художниць Любові Витвицької-Бабенчук (м.Львів) та Ганни Януш-Петранюк (м.Івано-Франківськ). Початкову художню освіту майстрині здобули в ПТУ №3 м.Івано-Франківська з фаху різьбяр по дереву. Продовжили навчання відповідно у Львівській академії мистецтв та Івано-Франківському педагогічному інституті ім. В.Стефаника.

Крім наукових співробітників установи, на заході були присутні священнослужителі Української Греко-Католицької, Української Автокефальної Православної, Римо-Католицької церков, працівники Галицької бібліотечної системи тощо.

Методист Народного Дому м. Галича Іванна Сорочинська та дитячий драматичний колектив вдало проілюстрували відкриття виставки Різдвяним вертепним дійством, де добрі ангелики перемагають зло і приносять світло у наші душі, а пастушки першими вітають Месію.

Як зазначив, відкриваючи виставку, генеральний директор-науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, з художницями він знайомий ще з років навчання і приємно, що вони досягли такого рівня.

Галицький декан УГКЦ о. Василь Завірач від імені духовенства привітав мисткинь, побажав і надалі розвивати Богом даний талант, переносити на полотно і папір все те гарне і високе, що є в душі.

Любов Витвицька-Бабенчук працює в техніці іконопису, любить також малювати пейзажі, натюрморти. Вважає себе інструментом у Божих руках. Перед тим, як створювати ікони, завжди прагне духовно очиститись, просить у Господа благословення. Закликає всіх реалізувати себе у різних сферах, адже кожному Бог дав талант, здібності.

На думку Ганни Януш-Петранюк, людина повинна вірити в диво, особливо у такий чудовий передріздвяний час, сподіватись і надіятись на краще. Художниця прочитала також власний вірш «Різдво», що переніс присутніх у затишну галицьку оселю, де за святковим столом зібралась уся родина.

Теплі, щирі слова про художниць, їх цікаві роботи говорив директор Івано-Франківського художнього музею Михайло Дейнега. Кожна пташка маленька хвалить Господа своїм співом, а людина – своєю працею, своїм талантом. Жінки-майстині знаходять час і для своїх родин, і для творчості.

Як зауважила мистецтвознавець, куратор виставки Христина Береговська, твори мисткинь написані серцем материнським. Вона побажала не відпускати від себе подругу-музу, слухати її нові ідеї і приносити радість людям своєю творчістю.

Завітайте на виставку і Ви отримаєте незабутні враження від зустрічі з прекрасним.

Джерело: davniyhalych.com.ua