друкувати


Майже непомітно минув ювілей коломийця, знаного історика і етнополітолога Івана Монолатія

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-24 10:00:24

20 грудня 2011 р. уродженцю Коломиї, доктору політичних наук, професору Івану Монолатію виповнилося 35 років.

Між тим, ювіляр, який перейшов свій 35-літній рубіж, розпочав свою краєзнавчу, наукову і громадську працю у рік проголошення незалежності України, у вже нині далекому 1991-му.

За 20 років наукової і громадсько-культурної роботи Іван Монолатій опублікував понад 10 наукових монографій, кілька колективних праць, десяток брошур і понад 150-ти наукових статей. Бібліографія його публікацій налічує приблизно 400 позицій.

І.Монолатій – знаний в Україні і за кордоном дослідник історії Коломиї, фахівець з дослідження етнічних проблем і міжетнічних відносин на західноукраїнських землях, етнополітології і етносоціології, член українських та зарубіжних поважних наукових інституцій, доктор політичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

За межами України І.Монолатій успішно захистив у 24-річному віці докторську дисертацію в Українському вільному університеті в Мюнхені (2001 р.), а у жовтні 2011 р. отримав диплом доктора габілітованого наук гуманістичних Ягейлонського університету у Польщі.

Іван Монолатій – це феномен і свідчення того, як молода і наполеглива людина може від студента пройти «класичний» шлях до статусу університетського професора.

Заслуги нашого краянина відзначені Капітулою львівського культурологічного часопису «Ї» – відзнакою «За добру справу» (2007 р.), Коломийська міська рада записала його у «Книгу шани Коломиї» (2011 р.), а наприкінці 2011 р. його (у складі івано-франківського історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто») визнано лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Полєка.

Нагадаємо, що І.Монолатій запровадив в науковий обіг поняття «коломиєзнавство», а найуспішнішим його книжкою з історії і культури Коломиї стала «Цісарська Коломия. 1772–1918 рр.».