друкувати


Працівник прикарпатської енергокомпанії побив світовий рекорд і став чемпіоном світу з радіоспорту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-16 02:15:21

Інженер-телемеханік служби автоматизованих систем керування технологічними процесами, член клубу радіоаматорів ПАТ «Прикарпаттяобленерго», Сергій Орлов здобув перше місце у чемпіонаті світу 2010 року з радіоспорту і встановив новий світовий рекорд.

Він став кращим серед кількох тисяч учасників з усіх країн світу, набравши 57318 очок.

Хоча турнір проходив торік, результати надійшли тільки нещодавно – напередодні нового чемпіонату світу.

Адже процес підрахунку результатів є дуже скрупульозним і потребує тривалого часу. Після кожного турніру учасники відправляють звіти країні-організатору. Далі дані кожного учасника обробляються і співставляються. Якщо дотепер цю роботи робили наймані з цією метою фахівці, то зараз на допомогу приходять комп’ютери, які опрацьовують тисячі звітів, це прискорює процес.

Варто сказати, що наставником та спортивним тренером Сергій Орлова є багаторазовий чемпіон світу, керівник радіоклубу Леонід Хомутовський, відомий у радіосвіті під позивним – UX5NQ. Він, до речі, на цих же ж змаганнях, виступаючи в іншій категорії – 160-CW здобув друге місце. Таким чином вийшло, що учень перевершив свого учителя.

Зазначимо, що загалом за підрахунками радіолюбителів на політичній карті світу є понад 360 радіокраїн, учасники з яких приймають участь у різноманітних змаганнях. Аматорський клуб радіолюбителів ПАТ «Прикарпаттяобленерго» відомий у всьому світі, уже більше 40 років його учасники показують найкращі спортивні результати і встановлюють нові рекорди.

Коментар чемпіона, Сергій Орлов: «До рідоспорту мене долучив Леонід Хомутовський, він буквально привів мене у клуб. Маю сказати, що це заняття захопило мене відразу, адже тут все було так легко, варто вийти в ефір і перед тобою відкривається цілий світ, де можна вільно спілкуватися з людьми з різних куточків землі. Це вражало, враховуючи закритий тип держави, в якій ми тоді жили.
 
Радіолюбительство – це для мене перш за все хобі. Це справжній спорт, тут є свій особливий азарт, свої правила, свої вимоги. Коли ми змагаємося між собою – ми знаємо наших конкурентів, знаємо їхні можливості. Як правило, міжнародні змагання тривають два дні. Під час змагання я не думаю про кінцевий результат, про очки чи про рекорди, мене цікавить сам процес. Хоча і ставлю перед собою ціль виступити краще ніж торік, показати рівень».

Довідка:
Сергій Орлов на підприємстві з 1982 року. З приходом у компанію долучився до роботи радіоклубу енергокомпанії.
 
У 1983 році отримав перший індивідуальний позивний короткохвильовика – UB5SDE пізніше трансформований у UT3SA. Брав участь всесоюзних та світових змаганнях. У складі команди клубу виборов призове місце в змаганнях на честь 50-річчя Донбасенерго.


Особисті досягнення в радіоспорті:

• 1985 рік – І місце на Україні в міжнародних змаганнях SSB-WW160

• 1987 рік – І місце в СРСР у міжнародних ARRL, у складі клубу UR4SWB.

• 2003 рік – І місце Чемпіонату України. Виконав норматив майстра спорту України.

• 2004 рік – 4 місце в світі у міжнародних змаганнях CQ-WW-160, рекорд України.

• 2008 рік – І місце в міжнародних змаганнях України.

• 2010 рік – І місце в Польщі на міжнародних змаганнях.

• 2010 рік – І місце і НОВИЙ СВІТОВИЙ РЕКОРД в американських змаганнях WW-SSB.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"