друкувати


В Івано-Франківську людей з вадами слуху і мови навчали першій медичній допомозі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-15 10:15:29

Всі ми час від часу потрапляємо у скрутну ситуацію, вибратись з якої без сторонньої допомоги не є можливим. Тоді на допомогу приходять друзі,сусіди, знайомі, екстрені служби. Але що в такому разі робити тим, хто в силу вроджених чи набутих внаслідок якоїсь трагедії вад не може покликати на допомогу? Адже законі людські і Божі говорять, що право на руку допомоги мають усі.

Допомогти людям, які з тих чи інших причин потребують дещо більшої опіки, взялися волонтери Івано-Франківської обласної структури Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта», які провели в обласному центрі Прикарпаття спільно з обласною організацією Українського товариства глухих семінар-тренінг для людей з вадами слуху і мови на тему надання першої медичної допомоги.

Учасники заходу отримали необхідні знання та практичні навички реанімації людини після зупинки дихання та кровообігу, зокрема, здійснення непрямого масажу серця, прослухали інформацію щодо можливостей використання служби коротких повідомлень (СМС) стільникового зв’язку для виклику швидкої медичної допомоги.

«Це вже друга подібна лекція, яку ми проводимо для людей з вадами слуху, - зазначає голова обласної організації ВМГО «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк. – Цього разу людям з проблемами мовлення не лише розповідали, як поводитись під час надзвичайної ситуації, а й показували, як надати першу допомогу потерпілому.  Втім, щоб люди засвоїли навички надавання першої допомоги, слід провести кілька таких занять».

Слід зазначити, що усі слова тренерів під час лекції і практичних тренінгів супроводжувались сурдоперекладом, оскільки запрошені, практично, нічого не чують, а в такій справі, як стверджує пані Бардяк, важливо, щоб кожен отримав і засвоїв таку необхідну для будь-кого інформацію.

Автор: Сергій БІЛИЙ