друкувати


В Івано-Франківську проголошено митрополію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-14 10:15:11

В Івано-Франківську проголошено митрополію. Три нові митрополії: Львівську, Івано-Франківську і Тернопільсько-Зборівську створено рішенням Синоду Єпископів та за благословенням Апостольської столиці.

У Львові проголошення відбулося 29 листопада, у Тернополі буде 22 грудня, для Івано-Франківська обрано день Андрея Первозванного.

Нагадаємо, що, за словами Блаженнішого Святослава, створення нових митрополій є важливим кроком Церкви у напрямку до патріархату. Досі в Україні існувала одна Києво-Галицька митрополія та три за кордоном, тепер в УГКЦ є сім митрополій. З трьох нових Івано-Франківська є найбільшою. Вона об’єднала Івано-Франківську та Коломийсько-Чернівецьку єпархії, а це понад 840 тисяч вірних, 650 парафій, майже сімсот священиків.

Божественну Літургію у співслужінні Єпископату УГКЦ в катедральному (а тепер уже архікатедральному) соборі Святого Воскресіння очолив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Зачитано Декрети проголошення Івано-Франківської митрополії та здійснено Чин поставлення Митрополита, яким став Єпископ Івано-Франківський, Преосвященний Володимир (Війтишин).

Собор заповнило духовенство: священики, єпископи, представники римо-католицької церкви, УПЦКП та УАПЦ. Прибув Апостольський нунцій архієпископ Томас Галіксон. На Літургії були присутні керівники області, районів і міст. Біля храму зібралися тисячі віруючих.

У своїй проповіді глава УГКЦ Блаженніший Святослав, зокрема, зауважив:

Після Літургії Блаженніший Святослав освятив горельєф Єпископу Станіславівському Григорію Хомишину на фасаді архикафедрального собору.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК