друкувати


В Івано-Франківську говорили про захист прав журналістів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-10 09:00:27

Сучасні міжнародні стандарти журналістської діяльності дозволяють представникам ЗМІ безперешкодно виконувати свою роботу, не боячись при цьому позовів за оціночні судження, саркастичну мову, критику того чи іншого політика чи навіть провокацію і перебільшення та не розкриваючи джерел інформації.

При цьому Європейський суд з прав людини в переважній більшості випадків стає на бік журналістів та мас-медіа, – переконують юристи ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова та Людмила Опришко, які виступили тренерами на організованому вказаною неурядовою організацією семінарі-тренінгу «Правове регулювання журналістської діяльності Україні», що в даний час триває в Івано-Франківську.

Семінар організовано за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках цілої серії подібних зібрань, що відбуваються різних обласних центрах України. Тож тренінг в Івано-Франківську – це вже десятий подібний захід цього року. В його рамках представникам прикарпатських ЗМІ та їх колегам з деяких інших областей, як-от: Тернопільської, Львівської та Закарпатської – було доведено основні механізми захисту своїх прав на інформацію на основі ратифікованої в 1997 році Європейської конвенції з прав людини, Законів України «Про доступ до публічної інформації» та «Про інформацію» напрацьовано навички правильного складання запитів на інформацію, позовних заяв як до національних судових інстанцій, так і Європейського суду з прав людини, чиї рішення, відповідно до чинного Закону України від 2006 року носять в Україні характер джерел права на рівні з іншими судовими та нормативно-правовими актами.

Як зазначає Людмила Панкратова, Україна в особі її суб’єктів владних повноважень регулярно порушує практично усі норми Європейської конвенції, а відтак значну частку позовів до Європейського суду становлять саме звернення Українців. Втім, останнім часом захисники інтересів держави України все частіше намагаються не відбиватись від позовів громадян, а йти з ними на мирову угоду, що само по собі вже полегшує вирішення питань в Європейському суді.

Автор: Сергій БІЛИЙ