друкувати


Івано-франківський "Карітас" долучився до акції проти торгівлі людськими органами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-12-01 10:00:47

«На запчастини – тільки машини!» Під таким гаслом на Прикарпаття завітав організований за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) автопробіг за недопущення торгівлі людськими органами.

Власне, йдеться про цілу серію інформаційних акцій, які заплановано провести в 9 українських містах силами місцевих громадських організацій-партнерів МОМ, з метою привернення уваги громадськості до об’єктивно існуючої і в тому числі в Україні проблеми «чорної трансплантології» та інформування громадськості про всі негативи і зокрема загрозу життю і здоров’ю, які подекуди несе нерозважливе розпоряджання частинами власного організму.

На Прикарпатті естафету проведення акції отримав Благодійний фонд «Карітас – Івано-Франківськ УГКЦ», активісти якого за підтримки голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, керівництва обласних управлінь юстиції; сімї молоді та спорту; освіти і науки; обласного центру соціальних служб для сім’ї та молоді; управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики Івано-Франківського міськвиконкому, духовенства УГКЦ, а також молодіжного театру «Арт акт» влаштували справжнє театралізоване шоу з білими, неначе у катів з гестапо фартухами та хірургічними пов’язками на обличчях, змусивши мешканців та гостей івано-франківська з жахом згадати грипозну осінь 2009 року.

«Ми довго думали, яким чином виділити людину, яка буде брати участь в акції, - прокоментувала такий маскарад виконавчий директор фонду «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ» Наталія Козакевич, - і вирішили, що якщо це донорство, трансплантація, переодягнути їх у таких собі лжехірургів». Це, зі слів пані Козакевич, дозволило привернути пувагу перехожих до волонтерів та агітматеріалів, які вони роздавали, а отже і до проблеми загалом.

«Наш благодійний фонд, - продовжує організатор акції -  в галузі протидії торгівлі людьми працює вже 7 років. Станом на сьогоднішній день в Україні вже зафіксовано 25 злочинів, пов’язаних з примусовим донорством. Тому ми виготовили такі інформаційні матеріали у вигляді світлофора і вирішили доводити до громадян, що ринки чорної трансплантології все-таки існують. Цю інформацію необхідно доводити до пересічного українця. Треба переконувати людей, що якою в скрутною не була ситуація, до якої вони потрапили, є чимало інших виходів з неї, аніж прирікати себе на смерть чи інвалідність, продаючи частинку себе».

Свої агітаційні матеріали учасники акції поширювали переважно біля навчальних закладів, адже саме молодь сьогодні в погоні за кращим життям зазвичай потрапляє на гачок торгівців живим товаром. Тому місцем проведення акції на Івано-Франківщині стала територія Прикарпатського національного університету, Івано-Франківського ліцею автомобільного транспорту та будівництва, Калуського ВПУ №7, Богородчанського професійного будівельного ліцей тощо.

Після Прикарпаття кортеж автомобілів попрямував до сусідньої Закарпатської області, де за продовження акції відповідатиме місцева громадська організація  «Веста».

Автор: Сергій БІЛИЙ