друкувати


29-30 листопада дорогами Івано-Франківщини проходитиме автопробіг "На запчастини - тільки машини!"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-29 11:00:35

29-30 листопада дорогами Івано-Франківщини проходитиме інформаційний національний автопробіг "На запчастини - тільки машини!" в межах міжнародної кампанії "16 днів протидії гендерному насильству".

Як зазначають організатори акції з Благодійного фонду "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ", національний автопробіг спрямований на широке висвітлення проблеми торгівлі людськими органами в Україні. Його гасло: "Люди, будьте пильними, не піддавайтеся на спокусу швидкого заробітку".

Перша інформаційна акція автопробігу стартує 29 листопада о 8.00 для студентів Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Потім учасники автопробігу донесуть інформацію про злочини, пов'язанні із незаконною торгівлею людськими органами, до студентів Івано-Франківського ліцею автомобільного транспорту та будівництва, ВПУ № 7 м.Калуша, Богородчанського професійного будівельного ліцею, безробітних, які перебувають на обліку в Яремчанському міському центрі зайнятості та пересічних прикарпатців.

Ввечері 29 листопада естафету автопробігу передадуть Закарпатській області, представникам ГО "Веста".

На теренах Івано-Франківщини автопробіг проходитиме за підтримки голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. Партнери акції - управління у справах сім'ї, молоді та спорту, освіти і науки, юстиції, охорони здоров'я ОДА, Івано-Франківський обласний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управління у справах сім'ї, молодіжної та гендерної політики Івано-Франківської міської ради, молодіжний театр "АРТ АКТ".

Головну підтримку надає Міжнародна Організація з міграції (МОМ), під егідою якої для проведення Національного автопробігу об'єднались громадські організації ще в 9 містах України.

В автопробігу беруть участь експерти, медики, освітяни та громадські діячі. На місцях до участі в акції буде залучено працівників відділів у справах сім'ї, молоді та спорту, служби зайнятості, керівників, учнів та студентів навчальних закладів, представників місцевих громад, пересічних громадян. Загалом планується 10 тисяч учасників.

За словами керівника автопробігу, виконавчого директора БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" Наталі Козакевич, "чорний ринок" зробив свою справу: спритні посередники з "медичного туризму" допомагають через інтернет "вигідно" позбутись нирки чи печінки за межами України. Мовляв, настирливі вербувальники вводять свої жертви в оману, переконуючи їх у тому, що подібні комерційні операції з трансплантації нирки є законними – навіть інколи підписують з ними "офіційні" угоди".

"Люди, будьте пильними, не піддавайтеся на спокусу швидкого заробітку: гроші швидко витрачаються, а власне здоров’я вже не повернете…" ,- закликатимуть учасники автопробігу.

Довідково: Благодійний фонд "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" впродовж 7 років реалізовує програму запобігання торгівлі людьми. Як свідчить статистика, в 2010 році правоохоронці вперше виявили постраждалих від злочинних дій транснаціональних злочинних угрупувань, що торгують людьми з метою вилучення органів. Більшість постраждалих – вихідці з України, Молдови, Узбекистану та Білорусі; в основному - молоді люди, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА