друкувати


Новорічні ялинки в цьому році будуть продаватися з електронним чіпом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-23 11:00:31

Електронний чіп буде прикріплюватися до дерева таким чином, що зняти його без пошкодження було неможливо. У цьому ярлику буде міститися вся інформація про походження хвойного насадження. Це - відомості, з якого лісгоспу та лісництва відпустили дерево, який його сорт та якість.

Завдяки цьому, можна визначити відповідність товару супровідним документам, тому будь-якому працівнику міліції або інших правоохоронних органів буде легко перевірити законність придбання хвойних красунь з лісових плантацій і виявити чи не прибула ця ялинка з еколого-небезпечної Чорнобильської зони. За словами Голови Держлісагентства запровадження електронного обліку деревини під час реалізації новорічних ялинок не вплине на вартість самого дерева. Адже, один такий електронний чіп коштує лише 1,34 грн.

«Цього року лісові красуні в середньому коштуватимуть 50-52 грн. Підвідомчі підприємства Держлісагентства можуть у грудні 2011 року поставити для реалізації близько 6 млн шт. новорічних ялинок, в т.ч. 5 млн шт., вирощених на спеціальних плантаціях і 1 млн. шт. вибраних під час рубок догляду за лісом. Крім того, є можливість в достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій» - наголосив Голова Держлісагентства Віктор Сівець.

Задля охорони лісових красунь від незаконних рубок Держлісагентством спільно з МВС видано наказ «Про взаємодію органів внутрішніх справ та державних органів лісового господарства щодо забезпечення охорони хвойних насаджень в передноворічний період 2012 року» та надіслано всім територіальним органам Держлісагентства та МВС. Цей наказ зобов’язує керівників державних органів лісового господарства і начальників ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві, Севастополі та в областях забезпечити створення при лісогосподарських підприємствах бригад з працівників державної лісової охорони і представників органів МВС за участю природоохоронних органів. Також, будуть здійснюватися цілодобові рейди у хвойних лісових масивах та будуть створені з працівників державної лісової охорони та органів міліції тимчасові пости на дорогах, приміських залізничних станціях, в населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та продажу ялинок.

Стосовно штрафних санкцій Голова Держлісагентства Віктор Сівець повідомив, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня за №665. затверджено такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, із проведенням щорічної індексації. Згідно з цією постановою за одне незаконно зрубане в лісі хвойне деревце діаметром пня:

- до 10 см. - 189 грн,
- 10,1-14 см. - 333 грн,
- 14,1-18 см. - 854 грн,
- 18,1-22 см. - 1753 грн.

«Крім цього, згідно ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують штраф в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн). Отже, за незаконно зрубану ялинку лісопорушник повинен буде відшкодувати щонайменше 274 грн.» - підсумував Віктор Сівець.