друкувати


У Карітасі вчать опікунів краще доглядати за важкохворими вдома

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-21 12:00:44

У житті трапляються такі ситуації, опинитись в яких і ворогу не побажаєш. Це одинока старість, але ще гірше, коли не обійтись без допомоги сторонніх.

В такій ситуації, звичайно, можна покладатись на кваліфіковану допомогу у лікувально-профілактичних закладах, але з часом все одно повертаємось у рідну домівку та залишаємось із своїми проблемами наодинці.

Тут на допомогу приходить Інформаційно-консультативний центр, робота якого направлена на подолання та вирішення багатьох недоліків по догляду за важкохворими та немічними. Мета Центру - покращення та вдосконалення надання допомоги потребуючим їхніми доглядальниками, а це має позитивний вплив на самопочуття та стан здоров'я хворих.

У жовтні було проведено 3 навчально-практичні тренінги для соціальних працівників Калуського РТЦ та 2 тренінги для соціальних працівників Тлумацького РТЦ. Особливо цікавим та змістовним був тренінг «Причини виникнення пролежнів у важкохворих. Профілактика та лікування». В процесі навчання учасники усвідомили, наскільки важливим є комплексний підхід до профілактики даного захворювання. Тренером у доступній формі була надана інформація про причини виникнення, ознаки, лікування та профілактику пролежнів з використанням підручних матеріалів.

У такому ж дусі був проведений тренінг «Варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Причини виникнення тромбозів. Профілактика та принципи невідкладної допомоги». Учасники ознайомились з видами лікувальних бандажів, засвоїли техніку їх накладання та одягання компресійних панчіх. Особливо наголошувалось на профілактику розвитку варикозної хвороби: дотримання режиму харчування та проведення лікувальної фізкультури. Найбільше соціальних працівників цікавила проблема розвитку варикозного поширення вен нижніх кінцівок та ускладнення, які виникають під час прогресування цього захворювання, адже у їх підопічних ця проблема зустрічається найчастіше.

З метою передачі практичних навиків по догляду за лежачими хворими та післяопераційними, які після виписки із стаціонару перебувають на амбулаторному лікуванні, та знаходяться під опікою своїх рідних, був проведений тренінг «Рани. Види ран та догляд за ними» та «Лікувальна фізкультура, як метод профілактики остеохондрозу». Тренером було продемонстровано комплекс вправ, принцип дії яких направлений на профілактику та усунення даного захворювання. Особливо наголошувалось на важливості застосування лікувальної фізкультури для пацієнтів, які змушені дотримуватись постільного режиму і, у зв'язку із слабкістю, не можуть без опікуна виконувати самостійно вправи. Відповідно такий несловесний контакт дає змогу хворому відчути себе повновартісною людиною. Було відрадно, що учасники зустрічі із задоволенням повторювали усі вправи, і що набутий під час навчання досвід зможуть перенести в конкретну ситуацію при догляді за хворим.