друкувати


В Івано-Франківську дискутували про виборчий закон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-21 09:00:02

Виборче законодавство України стало предметом обговорення тематичного круглого столу, який відбувся днями в Івано-Франківську. Ініціатором заходу виступило керівництво обласного представництва громадянського мережі «ОПОРА», спільно з Комітетом виборців України в рамках грантового проекту ОБСЄ.

В заході взяли участь голова КВУ Олександр Черненко, депутати Івано-Франківських обласної та міської рад Юрій Романюк, Василь Попович та Володимир Чорноус, представник ОБСЄ Олена Сакаль, політолог Ігор Дибенко, представники «Опори», КВУ, активісти обласних організацій політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації.

Немов на замовлення організаторів заходу, за день до його проведення Верховна Рада України прийняла новий Закон України «Про вибори народних депутатів України». Тож учасникам круглого столу було про що подискутувати.

В основному усі доповідачі погодились з твердження про те, що прийнятий законопроект є результатом великого компромісу між владою та опозицією. Зокрема, про це свідчить той факт, що у ньому знайшли своє відображення сімнадцять з двадцяти вимог опозиційних депутатів. При цьому, як стверджує голова фракції ВО «Батьківщина» в Івано-Франківській обласній раді Юрій Романюк, вдалося провести в Законі усі вимоги, які стосуються застосування права і до врахування яких український парламент мала можливість спонукати ПАРЄ. Ті ж три, що не вдалося просунути, – питання виборчої системи, участь у виборчому процесі блоків та прохідного бар’єру, – за словами пана Романюка, лежать не в площині юридичній, а в площині «хотілося б», а керівництво Євросоюзу розглядає їх як такі, що перебувають у компетенції національних парламентів.

Не вельми критикував прийнятий Закон і гість зібрання – голова Комітету виборців України Олександр Черненко. З його слів, технічно Закон виконаний досить непогано. В той же час у лідера КВУ є суттєві претензії до закріпленої в законі змішаної виборчої системи, 5%-ного прохідного бар’єру для політичних партій, заборона участі блоків, а також до певних включених до нього норм, які раніше були визнані Конституційним Судом України такими, що суперечать Конституції. Це, зокрема, норми, які дозволяють кандидатам в депутати балотуватись одночасно і по мажоритарних і загальнодержавному багатомандатному виборчих округах.

Досить принципово проти нового Закону виступи депутат Івано-Франківської міської ради, юрист ГО «Громадський форум Івано-Франківська» Володимир Чорноус, який зауважив, що вказаний закон є по суті одноразовим і прийнятим під конкретні вибори і для конкретної політичної сили, натомість висловив розчарування тим фактом, що депутати так і не спромоглися прийняти новий Виборчий кодекс, який вже рік лежить на розгляді у Верховній Раді і прийняти який Україну свого часу зобов’язала ПАРЄ.

Автор: Сергій БІЛИЙ