друкувати


В Коломиї відбулася зустріч з письменником і журналістом Романом Соловчуком

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-16 03:15:35

11 листопада 2011 року у музеї історії міста Коломиї відбулася зустріч з членом Національної спілки письменників України Романом Соловчуком.

Роман Соловчук народився в селі Голоскові, де закінчив школу, працював в колгоспній тракторній, будівельній бригадах, навчався у вечірній школі. В той час почав писати вірші, друкуватися у місцевій пресі.

Наступним етапом був вступ до Львівського університету ім. І. Франка на факультет журналістики, а далі мабуть так розпорядилась доля – у 1972 потрапив до Борислава журналістом г. «Нафтовик Борислава», а уже в 1984 очолив журналістський колектив газети, де і сьогодні є головним редактором.

Як говорить письменник устами одного з героїв «Його доля з їхніми долями переплелася міцним корінням – не розірвеш, не розітнеш. Виріс коло них, і колись ділив, і тепер мусить ділити з ними гризоти і радості земні…».

Удостоєний журналістської премії «Золоте перо» та є лауреатом премії ім. Ярослава Галана.

Роман Соловчук є співупорядником літературно-мистецького збірника «Бориславський ізмарагд», та все ж найбільшою гордістю є роман «Барабський міст», що побачив світ у 2005 році. У 2007 роман відзначений на конкурсах в Україні і США.

Барабський міст – це історичне місце в Бориславі, місті на Львівщині. Місто відоме багатими нафтовими родовищами, відоме завдяки творам Івана Франка «Борислав», «Боа констріктор», «Борислав сміється».У романі «Барабський міст» автор не спокусився на Франкову славу, і ні в чому не наслідує великого письменника, хіба що з франковою щирістю намагається змалювати життя робочого люду.

«Барабський міст» - це символ, в якому закладено одвічний біль і одвічна мрія українців – єдність.

Унікальність роману перш за все в тому, що час описаних подій – всього кілька днів. Час, протягом якого один з головних героїв – Гринь Турчин - перебуває в тюремних застінках, де на мокрій цементній підлозі згадує, мислить, перероджується душевно. Тим часом автор навколо цієї події розвертає і схрещує, переплітає кілька сюжетних ліній, які неможливо чітко прив’язувати лише до Борислава, бо це історія всієї Галичини періоду польської окупації.

На зустрічі виступив сам автор «Барабського мосту» Роман Соловчук. Всі присутні мали змогу почути пісні у виконанні тріо БК с.В.Кам’янка. На зустрічі були присутні заступник голови Коломийської райдержадміністрації Л.П.Білищак, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Л.П.Федор.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА