друкувати


Візовий центр відкрито – Польща чекає на гостей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-14 09:00:56

Івано-Франківськ став першим з 14 міст України, мешканцям яких не доведеться вистоювати довжелезні черги до польських дипломатичних та консульських установ для того, щоб отримати візу на подорож до сусідньої Польщі.

Адже в суботу, 12 листопада, тут в урочистій обстановці тут відкрився Візовий центр – структура, покликана прискорити надання послуг із оформлення в’їзних дозволів до вказаної країни. Загалом організатори обіцяють скоротити процедуру оформлення документів до п’яти робочих днів, а весь час перебування заявників в офісі центру – до 10 – 15 хвилин. При цьому все це обійдеться клієнту у додаткових 19,5 євро.

«Це початок великого проекту. – повідомив під час відкриття центру генеральний консул Республіки Польща в місті Львові Ярослав Дрозд, – Як зазначили ваш губернатор та голова обласної ради, це спричинено тим, щоб полегшити і покращити контакт між Генконсульством та людьми. Ще, на жаль, існує візовий режим між і в межах цього намагаємось полегшити співпрацю. Користуючись тим, що ми підписали угоду з VFS «Global», ми відкрили такий пункт».

Власне сам пункт – структура комерційна і належить вказаній вже транснаціональній компанії VFS «Global», яка виграла тендер Уряду Республіки Польща на надання послуг із сприяння візовому процесу. Компанія була заснована в 2001 році і сьогодні має 450 візових пунктів по всьому світу, які щороку обробляють 9 мільйонів заяв на отримання візи. Про це, зокрема, розповів віце-президент компанії з питань діяльності в Росії та СНД Рийнараян Санкаран. З його слів, його фірмі дуже приємно працювати з Генеральним консульством РП. Він також зазначив, що працівники його компанії зробили все від них залежне для того, щоб забезпечити комфорт і зручності для відвідувачів новоствореного центру, зокрема забезпечили приміщення централізованим опалення, системою кондиціонування повітря. «Тут є 11 вікон для прийому документів, – розповідає пан Санкаран, – вікна для страхування, каси банку, де можна одразу оплатити послуги і консульський збір. Центр також спеціально обладнаний для прийому людей з особливими потребами. Центр працюватиме щодня з 8.30 до 15.30 без перерви на обід».

Привітати керівництво Центру з відкриттям на церемонію до приміщення за адресою: місто Івано-Франківськ, вулиця Короля Данила, 37, - прибули голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич, перший заступник Івано-Франківського міського голови Зіновій Фітель, представники громадських організацій, туристичного бізнесу тощо.

Як зазначив пан Дрозд, польська сторона розглядає Івано-Франківський візовий центр як свого роду пілотний проект. «Ми подивимось, як він буде працювати, – повідомив генкосул, – і будемо за цим зразком робити подібні центри в подальшому. І якщо в майбутньому подібні проекти реалізовуватимуться у Росії, то напевно вони впроваджуватимуться за зразком українського Івано-Франківська».

Автор: Сергій БІЛИЙ