друкувати


На створення історико-архітектурного опорного плану Івано-Франківська потрібно 400 тис грн

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-05 10:00:28

Місто Івано-Франківськ сьогодні потребує нового історико-культурного опорного плану. Як повідомив днями начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міського міськвиконкому Ігор Панчишин, такий план потрібен насамперед для того, щоб зберегти історичну частину обласного центру від хаотичної забудови.

Зі слів пана Панчишина, вартувати десь близько 400 тисяч гривень – не надто велика сума як для бюджету міста з огляду на той факт, що, скажімо, на відкриття в Івано-Франківську дозвільно центру було витрачено близько 700 тисяч гривень. Втім, виконання такого плану необхідно замовити у спеціалізованих установах, найближчою з яких є Львівський НДІ «Західпроектреставрація». Втім, замовляти такі роботи ніхто із керівників міста чомусь не поспішає, хоча балачки про необхідність зробити таке замовлення точаться постійно.

Як стверджує чиновник, не те, щоб в місті взагалі не було історико-архітектурний опорного плану. Він існував, проте як будь-який план забудови він потребує постійного коригування. Остання спроба такого коригування робилася в 1998 році, коли головним архітектором Івано-Франківська був Володимир Ідак. Зараз же без нового опорного плану не може бути затверджено і генеральний план Івано-Франківська, розроблений ще у 2000 році.

До речі для міста Коломиї історико-архітектурний опорний план розроблено і затверджено.

Автор: Сергій БІЛИЙ