друкувати


Правовий лікнеп для українських педагогів на кошти американських платників податків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-11-01 02:00:47

Навчити українських вчителів відстоювати та захищати свої права мають на меті організатори нового освітнього проекту «Права педагогів будуть захищені!», який реалізується на Прикарпатті функціонерами Благодійного християнського фонду «Солідарність» спільно з юридичною клінікою Прикарпатського національного університету в рамках Освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження».

Як стверджують організатори, проект планується впроваджувати в два етапи. На першій стадії відібрані експертами на основі спеціального анкетування вчителі пройдуть серію тренінгів з правових питань. На цьому етапі з педагогами працюватимуть досвідчені і не дуже юристи, в тому числі 25 студентів та кілька викладачів - учасників Юридичної клініки , що діє при Прикарпатському університеті, а також фахівці Інституту післядипломної освіти вчителів, які визначать найбільш актуальні проблеми правового та етичного характеру та намітять оптимальні шляхи їх вирішення. На другій стадії, як стверджує тренер проекту Надія Артеміва, вже навчені тренери з числа самих вчителів-слухачів зможуть надавати кваліфіковані юридичні консультації своїм колегам. Для цього у них буде повний арсенал інтерактивних засобів навчання, в тому числі вебінари та онлайн консультації. В такий спосіб ініціатори проекту розраховують навчити у правовому плані щонайменш 1000 вчителів.

Як стверджує керівник юридичної клініки при ПНУ Катерина Гичка, вказаний проект можна вважати свого роду відповіддю на урядові спроби обмежити права і свободи вчителів через прийняття Етичного кодексу педагога. Проект реалізується не тільки в Івано-Франківську, а й ще у трьох обласних центрах України, як-от: Донецьку, Луганську та Миколаєві. Та оскільки це єдиний такий проект в Західній Україні, його дія поширюватиметься також на Чернівецьку, Тернопільську та Хмельницьку області. Термін реалізації програми – півроку.

Автор: Сергій БІЛИЙ