друкувати


Молоді десантники присягнули на вірність українському народові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-31 09:00:50

У суботу, 29 жовтня, у 80 окремому аеромобільному ордена Червоної Зірки полку 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, 420 військовослужбовців строкової служби осіннього призову з 7 областей західного регіону урочисто склали Військову Присягу на вірність народу України. Переважна більшість юнаків з Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей – учорашні школярі, студенти коледжів та профтехучилищ, але є хлопці й з вищою освітою.

З честю подолавши усі етапи попереднього відбору до цієї елітної частини Сухопутних військ та виснажливою працею підтвердивши своє бажання стати воїнами-аеромобілістами під час тритижневих зборів, ці юнаки стали продовжувачами справи генерала армії Василя Філіповича Маргелова – родоначальника десантних військ. У цей день привітати молодих військовослужбовців до полку приїхало близько понад дві тисячі гостей – батьків, рідних, друзів та коханих.

Традиційно, до початку урочистої церемонії на стройовому плацу військової частини, у клубі полку командир 80 оаемп полковник Віктор Копачинський зустрівся із батьками молодих солдатів. Він розповів присутнім про військову частину та особливості служби у аеромобільному підрозділі, представив керівний склад полку та відповів на численні запитання батьків.

Після того, за усталеним розпорядком, на плацу військової частини відбувся урочистий ритуал складання Військової присяги особовим складом підрозділу молодого поповнення. Зі словами привітання до молодих воїнів звернулися полковник Віктор Копачинський, голова ради ветеранів війни та військової служби полку полковник у відставці Борис Павлов, представники батьківської громади та духовенства.

– Я задоволений рівнем допризовної підготовки молодих солдатів, – розповів заступник командира полку з виховної роботи підполковник Ігор Кантерук, – Відзначу, що під час осінньої призовної кампанії посадові особи військових комісаріатів провели дуже добру роботу. Про це свідчать результати нашої внутрішньої перевірки. Жоден юнак не має обмежень для служби у десанті за станом здоров’я. Всього за три тижні наші новобранці встигли пройти повний цикл передстрибкової парашутно-десантної підготовки, вивчили матеріальну базу парашутів, відпрацювали елементи здійснення стрибка на наземному парашутно-десантному комплексі та склали заліки із заходів безпеки. Усі молоді воїни також виконали на полігоні вправи навчальних стрільб з автомата та посилено займалися стройовою підготовкою. Зрештою, ви сьогодні побачили чого вони навчилися: це і чудове проходження урочистим маршем, і гідне виконання пісенно-стройової композиції, – зазначив офіцер.

Не зважаючи на насичений подіями початок служби, хлопці сповненні оптимізму та гордості, за те, що вони тепер носитимуть смугасті тільники та блакитні берети. Заповітне бажання цього дня здійснилася і для рядового Віталія Лємєшева з смт. Клєвань Рівненського району, який пішов до війська після другого курсу Національного університету водного господарства та природокористування (м.Рівне): «Важко описати відразу усі мої відчуття: я з дитинства мріяв про польоти, стрибки з парашутом. І навіть тоді коли я вступив до університету, віра в те, що я служитиму в десанті не покидала мене». До речі, мама Світлана та сестра Ірина, які приїхали привітати юнака у цей урочистий день, були одностайними в тому, що Віталій заслужив право стати десантником наполегливою працею над собою і вірою у свої можливості:

– Це був його вибір, – розповіла мама, – я лише підтримала сина і думаю, що вчинила правильно. Знаю, що ця військова частина найкраща і сподіваюсь, що служба у Віталія розвине необхідні для кожного справжнього чоловіка якості: витривалість, мужність, патріотизм.

Західне завершився першим у житті молодих десантників звільненням, під час якого вони мали вдосталь часу поспілкуватися із рідними та близькими, прогулятися древнім містом та розповісти своїм гостям про перші враження від військової служби.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ