друкувати


Прикарпатські лісівники провели семінар по відведенню та таксації лісосік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-18 10:00:22

На базі Рибненського лісництва ДП «Івано-Франківське лісове господарство» спеціалісти ІФОУЛМГ, спеціалісти відділів підвідомчих підприємств, в обов'язки яких входять функції обліку і використання лісосічного фонду, а також керівники і члени спецпідрозділів (ланок) з відведення і таксації лісосік взяли участь у навчальному семінарі.

Основним документом, яким необхідно керуватись при відведенні і таксації лісосік, є Методичні вказівки з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків та огляду місць заготівлі деревини в лісах Держлісагентства, затверджені відповідними наказами Держлісагентства України.

Виділення (відведення) лісових ділянок для заготівлі деревини під час проведення рубок головного користування та рубок формування і оздоровлення лісів (крім рубок освітлення і прочищення) здійснюють підрозділи з відведення і таксації лісосік (ланки).

Підставою для проведення рубок головного користування та._рубок формування-і оздоровлення лісів є матеріали лісовпорядкування, затверджені в установленому порядку. У разі проведення рубок у деревостанах, не запроектованих лісовпорядкуванням, постійні лісокористувачі повідомляють про це територіальний орган Мінприроди – Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області.

Основна увага спеціалістів спецпідрозділів з відведення і таксації лісосік зосереджена на необхідності у якісному проведенні підготовчих робіт (особливо на уточненні лісовпорядних матеріалів), робіт з відмежування лісосік (прорубування візирів, прив'язка до квартальних стовпів, встановлення лісогосподарських стовпів та пікетних кілків, промірювання межових ліній, вимірювання кутів між ними, і як результат — визначення площі лісосіки), а також об'єктивній таксації лісосік (відбір дерев у рубку, розподіл їх за технічною придатністю, обмір модельних дерев).

На практичній частині семінару учасники ознайомилися з еталоном відведення і таксації лісосічного фонду на прикладі лісосіки у Рибненському лісництві ДП «Івано-Франківське лісове господарство».

Джерело: Прес-служба ІФОУЛМГ