друкувати


Депутати обговорили проблемні питання ринку землі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-14 02:40:26

Під час виїзного слухання у Комітеті з питань аграрної політики і земельних відносин Верховної Ради України (м.Кіровоград) щодо законопроектів про ринок земель , які розглядає Комітет у процесі підготовки до першого читання, учасники заходу обмінялися думками передає інформаційне управління Верховної Ради України.

Як наголошували виступаючі, документами, зокрема, передбачено, що набувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва мають бути лише громадяни України, фермерські господарства, держава в особі Державного агентства земельних ресурсів України територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування.

Участь іноземного капіталу у придбанні земель сільськогосподарського призначення виключається.

Крім цього, для недопущення спекуляції земельними ділянками сільськогосподарського призначення запроваджуються диференційовані ставки державного мита за посвідчення угод, за якими відбувається перехід прав на земельні ділянки (від 60 відсотків від нормативної грошової оцінки - при відчуженні на п'ятий, до 100 відсотків - при відчуженні за перший рік). У проектах також передбачено створення Державного земельного фонду та Державного земельного банку, визначені їх основні функції та повноваження.

Під час обговорення голова Комітету Григорій Калетнік наголосив, зокрема, на необхідності законодавчого закріплення норми, яка б унеможливила припинення дії укладених до набуття майбутнім законом чинності договорів оренди сільськогосподарських земель.

Народний депутат також зосередив увагу присутніх на питанні захисту сільськогосподарського товаровиробника та необхідності подальшого покращення законодавчого підґрунтя цієї проблеми в Україні. На його думку, майбутнім законом про ринок земель має бути визначено, що 1% грошової оцінки землі має надходити до відповідної сільської ради для подальшого скерування цих сум на розвиток соціальної інфраструктури села. "Цей крок дозволить залучити до сільських бюджетів від 250 до 300 тис. грн. щорічно, що дозволить вирішувати найболючіші соціальні проблеми села".- підкреслив Г.Калетнік.

За підсумками обговорення було, зокрема, зазначено, що законопроект, який буде прийнятий Верховною Радою за основу, потребуватиме істотного опрацювання до другого читання.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області