друкувати


На Івано-Франківщині посилено охоронятимуть форель у період її нересту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-12 12:00:05

З 15 жовтня на Прикарпатті розпочинається двомісячник охорони нерестуючої форелі. Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка на період нересту посилять рибоохоронні заходи на річках у передгірських та гірських районах області.

Боротьбу з браконьєрством протягом двох місяців вестимуть не лише працівники обласного управління рибоохорони та регулювання рибальства, а й правоохоронці, лісівники, екологи.

Під час нересту «королівської риби» заборонено проводити роботи у водоохоронних зонах та прибережних смугах водних об'єктів, забруднювати водойми.

Довідково: Верхів’я прикарпатських рік - сприятливе середовище для відтворення та поширення струмкової форелі. Плодючість форелі незначна: від 200 до 600 ікринок (коропа — від 90 тис. до 1,7 млн. ікринок: карася — від 8 тис. до 800 тис. ікринок, щуки — від 1,6 тис. до 260 тис. ікринок). Для нересту форель обирає мілководні ділянки водойм з глибиною не більше ніж 60 см. Самки загортають ікринки шаром гальки, що промивається швидкою водою. Там майбутнє поповнення перебуває до наступної весни. За цей час безліч ікринок гине, знищуючись людьми, хижаками, та й самою фореллю.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА