друкувати


НБУ обіцяє спростити купівлю валюти 10 жовтня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-08 04:00:57

Керівництво Нацбанку обіцяє вже у понеділок, 10 жовтня, внести корективи в процедуру обміну валют.

Як повідомив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, одним із пунктів рішення може стати введення максимальної суми валюти, яку можна буде обміняти "по старому" - без паспорта.

"Ми вивчаємо практику виконання постанови, реакцію населення. На цьому будуть ґрунтуватися зміни. Можливо, буде рішення з розширення списку документів, можливо, буде введена максимальна сума для обміну без паспорта", - уточнив керівник прес-служби НБУ Сергій Шуміхін, пише газета "Сегодня".

"Оскільки фінальне слово - за главою НБУ, пропоную дочекатися, поки він повернеться з відрядження і рішення буде ухвалене. Орієнтовно це понеділок-вівторок", - додав він.

Раніше передбачалося, що максимальний розмір "суми без паспорта" може становити еквівалент 1000 доларів.

Нагадаємо, що однією з причин введення обміну валюти за паспортами був намір НБУ знизити попит на валюту з боку населення (мовляв, якщо ускладнити цю процедуру, багато людей відмовляться від купівлі валюти, яка їм не вкрай необхідна).

За словами Юрія Колобова, попит населення на готівкові долари став однією з причин скорочення золотовалютних резервів країни.

"Ми бачимо, що внаслідок останніх рішень, які ми прийняли, попит у населення на валюту суттєво знизився - більш ніж утричі", - сказав Колобов.

У зв'язку з нововведенням низка обмінних кас тимчасово припинила працювати через відсутність необхідних бланків. Крім того, в багатьох обмінниках почали вимагати від клієнтів ксерокопії паспорта, однак це незаконно – ксерокс вони мають робити за свій рахунок.

Аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що нововведення НБУ "лише виганяє населення на чорний ринок обміну валюти".

"Нацбанк зайшов не з того кінця: потрібно боротися з причиною того, чому населення купує долари: недовірою до гривні, сірим імпортом", - пояснив він.

Джерело: ТСН