друкувати


Угоді про співробітництво між Опольським воєводством Польщі та Івано-Франківщиною - 10 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-05 03:40:46

У ці дні офіційна делегація Прикарпаття, яку очолює голова обласної ради Олександр Сич, на запрошення Маршалка Опольського воєводства Республіки Польща Юзефа Себести бере участь у заходах з відзначення 10-ої річниці підписання Угоди про міжрегіональне співробітництво між Опольським воєвоством та Івано-Франківською областю.

Учасниками делегації прикарпатців є відомі творчі колективи - «Harmonia Nobile» обласної філармонії, вокальний ансамбль «Гуцулочки Карпат», дует акордеоністів «Концертіно» тощо.

Довідково: У найменшому у Польщі Опольському воєводстві багато визначних пам'яток. Столиця воєводства місто Ополе (Opole), розташоване на річці Одрі за 85 км на південний схід від Вроцлава. У середньовіччі Ополе було столицею самостійного князівства.

Торік 29 липня голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк зустрічався з офіційною делегацією Маршалківського уряду і Комісії співпраці із закордоном і промоції регіону Опольського воєводства Республіки Польща, які перебували на Прикарпатті. Вітаючи польських гостей, з якими «у прикарпатців найкращі стосунки», Михайло Вишиванюк тоді зазначив: «Ми налаштовані на подальшу співпрацю з Опольським воєводством, оскільки нам дуже важливий досвід, який пройшла Польща на шляху до Європейського Союзу. Ми раді з того, що Республіка Польща так високо піднялася серед країн Євросоюзу і є там надійним адвокатом України. Після вас нам легше йти уторованою дорогою, впроваджувати ті новації, які є у країнах Європейського співтовариства. Бо так чи інакше, Україна буде у Євросоюзі. Уряд України буде підтримувати добрі стосунки з Польщею як зі своїм найбільшим партнером, – зазначив голова ОДА. – Щодо Івано-Франківської області, то, запевняю вас, ворота, двері, вікна в наш регіон завжди відчинені для вас. Ми готові до співпраці. Зокрема, найбільш ефективною така співпраця має бути між Торгово-промисловими палатами. Ми готові підтримати польський бізнес у себе в області, але налагоджувати і розвивати стосунки повинні самі бізнесмени», – наголосив Михайло Вишиванюк.

За словами голови ОДА, лише три райони області із чотирнадцяти не мають угод з польськими повітами. Керівник польської делегації, заступник Маршалка Опольського воєводства Тереса Кароль повідомила: «Члени нашої делегації напрацьовують загальні напрямки співпраці, що стосуються туризму, охорони здоров'я, культури, а «далі підуть на співпрацю бізнесмени».

Також делегація з Польщі зустрілася з представниками профільних управлінь облдержадміністрації, з якими налагоджена співпраця. Як зазначив тоді заступник голови ОДА Роман Іваницький, в рамках діючої угоди між Івано-Франківською областю і Опольським воєводством РП «постійно відбуваються двосторонні візити».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА