друкувати


У місті Калуші відбувся перший етнографічний фестиваль "Колесо"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-04 11:00:43

Цими вихідними у місті Калуші відбувся перший етнографічний фестиваль "Колесо".

Його започаткували Калуський театр "ЛюбАрт" та місцева філія Союзу українок. Власне фестиваль і відкрився перформенсним виступом театру ЛюбАрт "Стихії" і хору парафії Святого Валентина, гурту "Зелені сестри", оркестру БОБОВАТА, "Один у каное".

На центральній площі міста два дні працювали досить-таки оригінальні ремісничі майстерні "Арт-колесо" з виготовлення ляльок-мотанок, ліпки з полімерної глини, ткацтва, розпису на склі, батику, плетіння мандал. Тут же був ярмарок робіт учасників фестивалю — філія Союзу українок. Кошти, виручені від продажу мистецьких виробів, підуть на благодійні цілі.

Гості зі Львова "Театр у кошику" відкрив театральну майстерню за участю Заслуженої артистки України Лідії Данильчук. Вони показали виставу "Сон". Літературна майстерня була представлена молодими, але уже відомими прикарпатськими поетами Юрієм Іздриком і Галиною Петросаняк, а також майстрами пера з Івано-Франківська, Львова і Луцька.

У програмі фестивалю були презентація бойківської експозиції і відкриття фотовиставки — коротка історія фотографії міста Калуша від давнини і до наших днів.

Оскільки фестиваль етнографічний, то у його рамках відбулася демонстрація колекції одягу "ЕтноМода"; бойківська гостина на вереті, представлення "Танцю Роксолан" і майстер-клас зі східних танців. Тут можна було почути казки і легенди Бойківщини у театралізованому представленні уже згадуваного театру "ЛюбАрт".

А завершився перший етнографічний фестиваль "Колесо" виставою "Бойків світ". Організатори не сумніваються, що цей фестиваль відтепер стане у Калуші традиційним.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК