друкувати


Друге Січове свято в Коломиї під гаслом "Молодь вивчає історію рідного краю"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-10-01 01:00:59

Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 року, коли Кирило Трильовський організував у селі Завалля Снятинського повіту українське пожежно-гімнастичне товариство "Січ". Невдовзі діяльність "Січей" поширилася і на Коломийщину.

На фасаді будинку (на перетені вул. Валова та Театральна), в якому жив і працював Кирило Трильовський, 30 вересня 2010року з нагоди святкування 110 річниці заснування "Січі" було відкрито пам’ятну дошку з барельєфом "січового батька". Пам’ятна дошка є дарунком директора Коломийського педагогічного коледжу Валерія Ковтуна та адвоката Михайла Петріва рідному місту. За ініціативи Коломийського педагогічного коледжу під час церемонії відкриття пам’ятної таблиці відбулося Перше січове свято за участі студентів коледжу, які під звуки духового оркестру виконали січові вправи. Перше січове свято стало початком відродження у Коломиї січових свят.

29 вересня 2011р. року о 15.00 в місті Коломия на площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському відбулося Друге січове свято під гаслом "Молодь вивчає історію рідного краю".

Свято розпочалося урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. Очолили колону прапороносці з Державним Прапором України та прапором навчального закладу.

Благословили захід владики українських церков. Відкрив свято директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, який розповів про історію та сучасність проведення січових свят, їх вплив на формування патріотичного світогляду сучасної молоді через призму вивчення історії рідного краю та об’єднавчу місію таких заходів в підготовці молоді до розбудови нашої держави.

Державний гімн України та січові пісні прозвучали у виконанні зведених хорів "Просвіти" (керівник Роман Хімей) та "Жайвору" (керівник Михайло Гринюк).

З вітальними словами до молоді звернулися Коломийський міський голова Ігор Слюзар, голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, начальник управління освіти Коломийської міської ради Марія Грицан. Від імені студентської молоді міста виступили голова студентської ради педагогічного коледжу і голова молодіжної ради міста Інна Якуб’як та студенти й учні інших навчальних закладів.

Січове свято продовжилося музичними виступами студентів Коломийського педагогічного, медичного та політехнічного коледжів, економіко-правового коледжу Київського національного торговельно-економічного університету, учнів Коломийської гімназії ім. М.Грушевського та представників учнівської молоді Коломийського району.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА