друкувати


Михайло Вишиванюк хоче звільнити двох голів РДА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-20 09:00:34

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк ставитиме перед Президентом України питання про доцільність перебування на посадах голів Галицької та Рогатинської райдержадміністрації. Про це губернатор повідомив сьогодні, в ході засідання колегії ОДА.

Причиною невдоволення очільника Прикарпаття роботою голів районів став той факт, що більше половини зареєстрованих у цих районах підприємств виплачують працівникам заробітну платню, яка є меншою за встановлені законодавством розміри. При цьому голову ОДА обурила та обставина, що замість того, щоб виявляти і рішуче припиняти таку практику керівництво Галицького району намагається домовлятись з підприємцями-порушниками, а голову Рогатинської РДА, за її власним зізнанням, керівники підприємств навіть не допускають на свою виробничу територію.

Загалом, за даними Державної податкової адміністрації, в області з 5243 прибуткових підприємств розрахункова середня зарплатня склала менше від встановленого мінімуму на 2105-ти, а з 6718 підприємців 2743 виплачують своїм найманим працівникам зарплату нижчу за мінімальну.

Подібна ситуація зберігається не лише у Галицькому та Рогатинському районах, а й на Калущині (де занижену зарплатню виплачують 42,1 % підприємств та аж 68,6% фізичних осіб-підприємців), Коломийщині (46% підприємств), Долинщині (38.9% підприємств та 59,5% підприємців), Рожнятівщині (38,6% підприємств) та в місті Івано-Франківську (42,3% підприємств).

Заслуговує на увагу той факт, що 19% підприємств з невиправдано і протиправно малою заробітною платнею становлять підприємства будівельної галузі. Хоча, за словами начальника обласної ДПА Віктора Рахміля, в загальноприйнятих мінімальних будівельних нормах закладається зарплатня 2000 – 2470 гривень.

Серед найбільших будівельників-порушників пан Рахміль навів підприємства «Екстім» - зарплатня 467 гривень, «Турбоінвест» - трохи білш, як 600 гривень, «Еталон» (по Тисменицькому району) – 500 гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ