друкувати


Звернення Івано-Франківської облради щодо чергового наступу на українську мову

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-19 09:15:43

Президенту України
В.Януковичу

Голові Верховної Ради України
В.Литвину

ЗВЕРНЕННЯ

Проект Закону України “Про засади державної мовної політики” від 26.08.2011 р. №9073, поданий до Верховної Ради України депутатами від Партії регіонів Ківаловим С.В. та Колесніченком В.В., викликає стурбованість і тривогу, адже йдеться про черговий наступ на українську мову.

Партія регіонів та її речники наполегливо намагаються знищити статус державної мови. Все це – ніщо інше як ганебне плазування п’ятої колони перед Росією і не має нічого спільного з турботою про національні меншини. Нагадуємо, що в пункті 2 статті 5 та пункті 3 статті 14 Рамкової конвенції про захист національних меншин, укладеної в Страсбурзі 01.02.1995 р., яка набрала чинності для України з 01.05.1998 р., йдеться про недопустимість захисту та просування регіональних мов за рахунок державної.

Поданий Ківаловим-Колесніченком проект Закону розцінюємо як агресивний наступ “русского міра”, що має на меті відродження совєтської імперії та наростає саме в той час, коли у самій Росії Державна дума порушує питання про обов’язкове знання російської мови та Конституції Федерації навіть перед гастарбайтерами. Принцип простий: хочеш працювати – вчи мову та дотримуйся закону. На жаль, у Верховній Раді України ніяк цього не усвідомлять.

Російські підручники вчать школярів за шовіністичними традиціями, мовляв, української нації, а отже і мови, як самостійної, ніколи не було, нема і бути не може. Як свідчить соціологія, понад 60 відсотків росіян негативно ставляться до України. За таких обставин введення російської мови як офіційної в окремих областях України, закриття українських шкіл і класів є свідомим підігруванням імперській позиції сусідньої держави і становить загрозу національній безпеці.

Звертаємо увагу, що питанням мови Партія регіонів не тільки дестабілізує ситуацію, але й шкодить державі у вирішенні складних газових та євроінтеграційних питань. Це клин, що вбивається в націю і підриває підвалини державності і влади. Автори законопроекту, намагаючись надати російській мові статусу регіональної у 13 з 27 адміністративно-територіальних одиницях України, фактично прагнуть розколоти державу навпіл, продовжити зросійщення південних і східних областей.

Просимо Президента України як гаранта Конституції втрутитися в ситуацію та не допустити ворожих дій як щодо українців, які живуть в Україні, так і до тих, хто належить до понад двадцятимільйонної діаспори. Питання мови, наголошує Українська Всесвітня Координаційна Рада, – є питанням існування народу.

Заявляємо про готовність до спротиву, якщо дії Ківалова-Колесніченка та їхніх поплічників матимуть розвиток і законопроект буде внесено до порядку денного сесії Верховної Ради України.

Звертаємося до народних депутатів України з вимогою не голосувати за агресивні закони щодо українства та припинити нагнітати ситуацію у складний для держави час. Окремо наголошуємо тим, хто пройшов до Верховної Ради від демократичних сил та обраний у Західній Україні: ваші дії або бездіяльність щодо мовного питання – це критерій вашої народності. Зраду рідній мові розцінюватимемо як зраду нації і державі.

Українська мова відповідно до Конституції має непорушний статус єдиної державної мови в Україні. Цей статус не підлягає будь-якому перегляду. Вимагаємо неухильного дотримання і виконання Основного Закону.

Слава Україні!

Прийнято на дев’ятій сесії Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання 16 вересня 2011 року

Джерело: www.orada.if.ua