друкувати


До 70-ліття від дня народженя І.Миколайчука у Івано-Франківську провели спеціальну акцію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-09-10 01:00:17

До 70-ліття від дня народженя Івана Миколайчука у Івано-Франківську провели спеціальну акцію. Спільний проект ініціювали кінематографісти краю, одна з місцевих книгарень та бібліотека для юнацтва.

Остання володіє чималою кількістю різноманітної періодики та книг, присвячених культовій постаті вітчизняного кіномистецтва. Однак біографічні нариси не користуються у школярів великим попитом.

В рамках проекту відбувся показ фільмів коломийського режисера Василя Нагірного. У його доробку — дві стрічки про Івана Миколайчука. Ця особистість, каже автор, тісно пов язана з його дитинством. В пам'яті Василя Нагірного закарбувалися не лише визначні кіношедеври Миколайчука, але і його візити до Коломиї. У своїх документальних фільмах, один зяких створений 3 роки тому, а другий — цьогоріч, він використовує документальну хроніку та натурні зйомки.

Фільми та книги продемонстрували учням 5-ї школи. Місцева спілка кінематографістів, представником якої є автор документальних фільмів, співпрацює з обласною бібліотекою для юнацтва вже близько 7 років. Таким чином намагаються допомогти молоді краще пізнати українське кіномистецтво. Творчість Івана Миколайчука презентує школу поетичного кіна. Очільник місцевої спілки кінематографістів стверджує — вона найбільш притаманна для вітчизняного кінематографу, який наразі перебуває в очікуванні.

Проект, презентований юнацтву, присвятили не лише ювілею від дня народження видатного кінорежисера. Його приурочили також до Дня українського кіно, який вже 7-й рік поспіль відзначатимуть у другу суботу вересня.

Джерело: Радіо «Західний полюс»