друкувати


Бюджетні кошти присвоїло фіктивне підприємство

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-30 03:40:19

За наслідками перевірки, яку провели працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю, на Івано-Франківщині порушено кримінальну справу за фактом заволодіння службовими особами фермерського господарства значною сумою коштів з державного бюджету шляхом створення ними фіктивного підприємства.

Як встановлено, у 2009 році службові особи одного фермерського господарства з метою заволодіння бюджетними коштами подали на реєстрацію підроблені документи і таким чином зареєстрували інше фермерське господарство. Надалі від імені новоствореного господарства спритники звернулися в Івано-Франківське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств про надання їм безповоротної фінансової допомоги розміром 30 відсотків вартості колісного трактора. У жовтні того ж року банківський рахунок фіктивного підприємства поповнився 200 тисячами гривень, проте «фермер» навіть і не думав купувати сільськогосподарську техніку. Фермерське господарство існувало лише на паперах і не здійснювало жодної господарської діяльності, не маючи ні найманих працівників, ні земельних площ на правах власності чи користування. Зате кошти у вигляді безповоротної фінансової допомоги відразу ж були перераховані на банківський рахунок іншого фермерського господарства, тобто легалізовані і витрачені на власні потреби аферистів. Як наслідок, службові особи діючого і фіктивного фермерських господарств незаконно заволоділи бюджетними коштами, передбаченими на фінансову підтримку сільгоспвиробників.

Учасники злочинної оборудки притягуються до кримінальної відповідальності за скоєння злочинів, передбачених ч.5 статті 191 Кримінального кодексу України («Привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах») і ч.2 статті 205 КК України («Фіктивне підприємництво»).

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області