друкувати


В.Анушкевичус відмовився обідати в “Че”

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-23 03:00:13

На вимогу міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса недавно відкритий у місті паб вимушений змінити вивіску та інтер'єр.

Як уже повідомляв "ГК", минулого тижня мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус бурхливо відреагував на відкриття в місті пабу під назвою "Че", який був тематично присвячений кубинському революціонерові Че Геварі. Обурення у міського голови викликала пропаганда ідей комунізму, яка нібито здійснюється через комуністичні символи, використані у вивісці та інтер'єрі цього закладу громадського харчування. Національного героя кубинського народу, одного з керівників революції 1959 року, команданте Ернесто Че Гевару Віктор Анушкевичус назвав "представником людиноненависницької ідеології" і дав доручення управлінню торгівлі міськвиконкому домогтися, щоб комуністичної символіки в закладі не було.

В адміністрації пабу "Че" репортерові "ГК" пояснили, що у виборі назви для закладу не керувалися жодними ідеологічними міркуваннями, а враховували тільки її новизну. За місяць роботи претензій до пабу ніхто не пред'являв. Для того, щоб міський голова переконався у відсутності будь-якої політичної пропаганди в пабі, його запросили сюди на обід. Але цього запрошення мер так і не прийняв.

У вівторок, 16 серпня, Віктор Анушкевичус ще раз підтвердив свою радикальну позицію щодо існування у місті Івано-Франківську пабу із назвою та інтер'єром, який містить символіку кубинської революції. "Я противник комуністичної ідеології і всіх тих, хто пропагує її в той чи інший спосіб, бо це людиноненависницька ідеологія, яка принесла десятки і десятки мільйонів жертв, - сказав міський голова Івано-Франківська. - Тому використовувати цю символіку, особливо в Івано-Франківську, де фактично кожна сім'я зазнала репресій, - цинічно".

Віктор Анушкевичус також повідомив, що, можливо, поговорить із цього приводу з власником цього закладу - Віктором Козачком, своїм колишнім опонентом на виборах мера. Чи відбулася вже така розмова - не відомо, але цього тижня з пабу "Че" на вулиці Військових Ветеранів (назва вулиці - ще одне пояснення, чому заклад прибрав таку мілітаризовану назву) зникла вивіска, а в його інтер'єрі білою фарбою затерли зображення героїв кубинської революції та національних прапорів.

Богдан СКАВРОН


До теми: На сесії Івано-Франківської міської ради, яка відбулася у вівторок, 16 серпня, депутат Володимир Чорноус оголосив своє звернення до міського голови Віктора Анушкевичуса з приводу його ідеологічної боротьби із Че Геварою. У цьому зверненні він зауважив, що, підкреслюючи своє несприйняття комуністичної ідеології, франківський мер лише відволікає увагу громади від вирішення господарських проблем у місті. Водночас депутат іронічно підказав міському голові назви ще деяких закладів, які можуть бути розцінені як ідеологічно шкідливі. «Версаль», «Імператор», «Ройял», «Падишах» своїми назвами агітують за реставрацію монархії в Україні; назви «Дежавю» і «Весела каструля» провокують психічні розлади та галюцинації; вивіска «Шансон» створює ореол романтизму навколо кримінального світу, а майже готовий до відкриття заклад «Мафія» спрямований на героїзацію організованої злочинності", - оголосив Володимир Чорноус, відзначивши, що у нього особисто найбільше обурення викликає вивіска «Пінта», яка "містить пропаганду англійської системи мір на противагу Міжнародній системі одиниць, якою успішно послуговується Україна всі 20 років незалежності".

Для боротьби із цими "ганебними і загрозливими для української державності явищами" депутат Чорноус пропонує розробити міську програму боротьби з ідеологічними диверсіями. На його думку, першочерговими кроками має стати зміна назви згаданих закладів («Шансон» на «Коломийка», «Пінта» на «Півлітра», «Мафія» на «Міліція» (інтер'єру можна не міняти), «Падишах» на «Президент», а «Імператор» назвати скромно «Віктор Федорович»). Про всяк випадок, депутат рекомендує зобов'язати директора міського парку Володимира Ілліча Ротару терміново змінити ім'я чи по батькові.

Джерело: Галицький Кореспондент