друкувати


На Коломийщині відбувся фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний Спас"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-22 10:00:52

21 серпня 2011 року в селі Спас Коломийського району відбувся фестиваль автентичної кухні "Смачний Спас". З раннього ранку у Спас почали з’їжджатися делегації не тільки з районів, а й з-за кордону. Після офіційної реєстрації сформована фестивальна колона вирушила до місцевого стадіону. Попереду - дівчата з короваєм – символом достатку.

Аби взяти участь у фестивалі і презентувати мистецтво танцю і пісні в Спас з’їхалося багато творчих колективів. Дійство розпочалося з привітального слова голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка до спаської громади та гостей фестивалю. Вітали запрошених також і голова обласної ради Олександр Сич, голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, Народний депутат України Василь Чуднов, заступник голови адміністрації Аксайського району Галина Косівцова, представники Канадської делегації, Спаський сільський голова Олександра Гоянюк. Благословив захід єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Миколай Сімкайло.

Урочисте відкриття фестивалю продовжилось з презентації різноманітних національних страв сіл та селищ району. Праворуч - з особливим колоритом облаштовано обійстя, які власноручно організували сільські, селищні голови спільно з активом села.

В рамках святкування відбувся конкурс «Країна гурманів». З Коломийського району було представлено 5 садиб. 1 місце отримала садиба с. Нижній Вербіж, 2 місце - Спас і Отинія, 3 місце - Печеніжин і Слобода. Серед наших сусідів переможцем визнано садибу с. Розсохач Городенківського району, 2 місце - с. Микуличин Яремчанської міської ради та с. Узин Тисменицького району, 3 місце - с. Жуків Тлумацького району, місто Сколе Львівської області.

Від кожної сільської ради оформили стіл, на якому були представлені обрядовий хліб і автентична їжа. Крім того кожне село оформило стенд з історією села за роки незалежності. Всі були нагороджені подяками, а за кращий гостинний стіл було визначено місця: 1 місце - Великий Ключів, Матеєвці, 2 місце - Верхній Вербіж, Дебеславці, Турка, 3 місце - Лісний Хлібичин, Мишин, П’ядики, Воскресинці. Загалом було 50 столів.

Також були представлені садиби зеленого туризму - це садиби Старжинських, Городчуків, Лукачишиних і «Княжий Град».

Зі сцени було чути виконавців гуцульських співанок, сопілкарів, троїстих музик, солістів-інструменталістів, гумор, сатиру. Діяла виставка майстрів гуцульського декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, які виставляли свої роботи гуцульської тематики.

Свято тривало до пізнього вечора.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА