друкувати


Перший і єдиний в Україні музей сміху відкрили у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-20 03:00:49

Перший і єдиний в Україні музей сміху відкрили у столиці Покуття — Коломиї. Його засновник — письменник-гуморист Микола Савчук.

Майже рік він витратив на те, аби з допомогою місцевого художника Мирослава Ясінського колишню бібліотеку перетворити на туристичну принаду.

Її офіційна назва — центр гумору «Весела оселя». У експозиції — найрізноманітніша інформація, яка стосується гумору і сатири, а також карикатури, комедії та клоунади. Передусім — української. Вона посортована за роками, регіонами й тематикою. Експонати для музею письменник та артист розмовного жанру збирав впродовж останніх 15-ти років.

У світі такі заклади — також рідкість. Відомі музеї сміху знаходяться в Болгарії, Іспанії та на Кубі. На відміну від великих закордонних аналогів український центр гумору розташований на 25 квадратних метрах. Тут є приклади давньої і сучасної сміхової культури, стримана сатира радянського періоду та специфічний гумор діаспори, те, над чим сміються наддніпрянці і галичани.

Центр має власні картотеку й бібліотеку, відео- та фонотеки, невеличкий фонд розвитку, а також благодійний збір на користь відвідувачів, позбавлених почуття гумору. Найбільше у експозиції жартівливих листівок та карикатур. Для них виділена окрема кімната. А найціннішими експонатами власник музею вважає старовинні гумористичні часописи.

Серед перлин українських жартів — традиційне сало, вареники та макогін. До колекції увійшла також класика гумору, притаманна тій чи іншій країні. Щоправда, не всі народи, каже Микола Савчук, мають власні смішні символи. У окремих культурах їх замінюють літературними та кіноперсонажами. Натомість у країнах з розвинутим туризмом процвітає виробництво сувенірної продукції. Із кожної з них відомий прикарпатський жартівник привіз трофеї, які викликають посмішки.

Джерело: Радіо «Західний полюс»