друкувати


Церква Переображення Господнього с.Спас Коломийського району святкує 200-літній ювілей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-20 11:15:09

Цього року долучилася ще одна поважна дата в історії села Спас – 200 років з дня освячення церкви Переображення Господнього. На честь такої події у храм завезені мощі апостола Андрія Первозванного та чудотворна ікона Божої Матері.

В програмі святкування 19 серпня відбулася зустріч мощів і чудотворної ікони на границі села, після чого учасники здійснили урочисту ходу до церкви, де пройшла празнична свята літургія, святкова академія, вручення грамот, водосвяття.

20 серпня відбудуться паломницькі відвідини святих місць та каплиць с.Спас. театралізована хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла та встановлення і освячення хреста на місці першої сільської церкви.

Також кожен бажаючий може оглянути церковні старовинні експонати в музеї під відкритим небом.

А вже 21 серпня в селі буде відбуватися ІІ Регіональний відкритий фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», приурочений 20-й річниці незалежності України.

Довідково: Після того, як в 1621 – 1626 роках село Спас було повністю спалено турками і татарами, а згоріли і всі монастирські будівлі, в тому числі і церква. Відбудувати монастир і побудувати нову Церкву населення уже не могло. Але люди побудували Капличку, в якій правилась Служба Божа. Капличка задовольняла духовні потреби малочисельної громади.

В кінці XVIII ст. мешканців села збільшилось і Капличка не могла задовольнити їх духовних потреб. Тоді громада Спаса забажала перебудувати Капличку на Церкву. Церковне братство, яке очолював тоді Гаврилюк Григорій організував людей до цієї справи. Іконостас до церкви замовили в італійських художників-іконописців. Церкву покрили гонтами. Будівництво завершили 1811 року. З того часу ікони в церкві поновлювали кілька разів, а перекривали Церкву тричі.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА